Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Het is dan ook logisch dat hiervoor veel aandacht is binnen de huisartsenpraktijk. De praktijkondersteuner voor hart- en vaatziekten is er niet alleen voor mensen die hier al mee te maken hebben, maar ook voor patiënten met een verhoogd risico.
Als je een verhoogd risico hebt op hart- en vaatziekten gaat de POH samen met jou bekijken hoe dit het best verlaagd kan worden. Bijvoorbeeld door de leefstijl aan te passen, met name stoppen met roken of afvallen in het geval van overgewicht. Maar het kan ook zijn dat er medicijnen voorgeschreven moeten worden. Dit gaat altijd in overleg met de huisarts. Heb je al last van chronische hart- en vaatziekten of bijvoorbeeld een hartinfarct hebt gehad, kom je regelmatig op controle bij de POH. Deze meet dan je bloeddruk en cholesterol, maar kan bijvoorbeeld ook een hartfilmpje maken.
Mensen met de volgende risicofactoren doen er verstandig aan regelmatig bij de praktijkondersteuner op controle te gaan:
Maar ook mensen die al te maken hebben gehad met hart- en vaatziekten zoals vernauwing van bloedvaten, hartfalen of hartritmestoornissen. Vaak heeft de huisarts hierover dan nauw contact gehad met de cardioloog in het ziekenhuis.
Net als huisartsenzorg wordt praktijkondersteuning hart- en vaatziekten vergoed uit de basisverzekering. Ook gaat het niet van je eigen risico af. Eventuele aanvullende onderzoeken in het ziekenhuis bij de cardioloog worden ook uit de basisverzekering vergoed. Dit gaat echter wel van je eigen risico af.
Ben je op zoek naar een huisartsenpraktijk met praktijkondersteuning hart- en vaatziekten? Ga dan naar onze huisartsenvergelijking: