Veelgestelde vragen Hypotheken

Welke aankoopkosten zijn niet aftrekbaar?

Afhankelijk van het soort woning krijg je te maken met bepaalde aankoopkosten.

Overzicht éénmalige aankoopkosten (niet aftrekbaar)

  • Opstellen transportakte door notaris
  • Overdrachtsbelasting
  • Eventueel bouwkundig onderzoek
  • Makelaarscourtage, als je een makelaar hebt
  • Kosten van roerende zaken
  • Bankgarantie
  • Bouwrente (nieuwbouw)

 

Opstellen transportakte door notaris
Dit zijn de kosten voor de officiële akte, die door de notaris moet worden opgemaakt bij de koop van een bestaande woning. De kosten voor deze akte zijn niet inbegrepen in de koopsom en onder andere afhankelijk van het hypotheekbedrag.

Overdrachtsbelasting
De overdrachtsbelasting is de belasting die geheven wordt bij de overdacht van een bestaand huis. Deze belasting bedraagt 2% van de aankoopwaarde en wordt door de kopende partij betaald. Voor andere onroererende zaken, zoals bedrijfspanden, is de overdrachtsbelasting 6%.

Eventueel bouwkundig onderzoek
Bij een wat ouder huis is het aan te raden om een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit (ofwel de bouwkundige staat) van het huis. Daarbij komen eventuele verborgen gebreken aan het licht. De kosten van een bouwkundig onderzoek zijn afhankelijk van de inhoud van de te onderzoeken woning: Tot 500 m3 betaal je ongeveer € 250,-  Van 500 tot 800 m3 betaal je ongeveer € 275,- Van 800 tot 1100 m3 ben je ongeveer € 300,- kwijt.

Makelaarscourtage, als je een makelaar hebt ingeschakeld
Makelaars hanteren voor de bemiddelingskosten geen vaste tarieven; je moet hierover zelf afspraken maken met de makelaar. Als je een makelaar inschakelt bij de aankoop van de woning krijg je te maken met extra kosten. Makelaars brengen tussen de 1,0% en 1,75% van de aankoopwaarde in rekening voor hun dienstverlening.

Kosten van roerende zaken
Bij de verkoop van een woning kunnen koper en verkoper afspraken maken over de overname van zogenoemde roerende zaken. Dit zijn alle zaken die niet nagel- en aardvast verbonden zijn aan de woning. Er is geen overdachtsbelasting verschuldigd over het bedrag aan overgenomen roerende zaken.

Bankgarantie
Met een bankgarantie geef je de bank de opdracht om een bepaald bedrag te betalen aan de verkopende partij, als je zelf niet aan die verplichting zou voldoen. Meestal moet je als koper een bankgarantie afgeven aan de notaris ter hoogte van 10% van de koopsom. Dit geeft de verkopende partij een bepaalde zekerheid dat je de verplichtingen zult nakomen. Na goedkeuring van de offerte kun je een bankgarantie aanvragen. De kosten voor een bankgarantie bedragen meestal 1% van het garantiebedrag. Ook via jouw adviseur kun je ook een bankgarantie aanvragen. Soms tegen een vast (laag) tarief.

Bouwrente (nieuwbouw)
Is de aannemer al gestart met de bouw van de (project)woning? Maar teken je de hypotheekakte bijvoorbeeld pas halverwege de bouw? Dan is in de koopsom een bedrag aan bouwrente opgenomen. Deze ben je verschuldigd aan de aannemer. Die is immers al eerder begonnen met bouwen en heeft de grond van de gemeente moeten kopen. Deze rente heet bouwrente, en is niet fiscaal aftrekbaar.

 

Direct ontdekken wat voor jou de beste hypotheek is? Maak dan een vergelijking op Independer.nl en bekijk de actuele rentes en voorwaarden.

Independer geeft geen hypotheekadvies. Wel helpen we je bij het vinden van een goede hypotheekadviseur en tonen we de actuele hypotheekrentes.


Mijn vraag is beantwoord
76% vond deze informatie nuttig (gebaseerd op 82 beoordelingen)
Bedankt voor je reactie, met jouw hulp kunnen wij onze service verbeteren.
Je kan hieronder aangeven welke informatie je zocht.
Bevestig je e-mail adres
rapport

Gesprek gehad met een adviseur?

Kijk of je goed bent geadviseerd en ontvang direct het gratis adviesrapport.

Vergelijken heeft zin

Zoveel bezoekers vergeleken afgelopen week alle hypotheken op Independer:

Om je beter van dienst te zijn maakt Independer gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.