Boetevrij aflossen

Als je tussentijds aflost, kan de hypotheekaanbieder een boete in rekening brengen. Ze krijgen namelijk rente van jou over de afgesproken looptijd en als je alles of een gedeelte tussentijds aflost, lopen ze veel inkomen mis. Je kunt wel altijd een klein gedeelte aflossen zonder boete. Hoeveel dit is vind je terug in de voorwaarden van je hypotheek. Vaak is dit maximaal 10 tot 20% van de oorspronkelijke hypotheek per jaar. Bij een hypotheek van € 200.000,- is dit dus € 20.000,- per jaar. Bij sommige aanbieders mag je meer, of zelfs volledig boetevrij aflossen. Is de rentevaste periode afgelopen? Dan mag je altijd zonder boete onbeperkt aflossen. Je mag ook boetevrij aflossen als de rente bij een soortgelijke hypotheek hoger is dan de rente die je nu betaalt. Bij een variabele rente mag je ook boetevrij aflossen.

Aflossen met spaargeld

De spaarrente en hypotheekrente zijn op dit moment erg laag. Toch is de hypotheekrente nog altijd een stuk hoger dan de spaarrente. Je bent dus meer geld kwijt aan hypotheekrente dan je aan spaarrente ontvangt. Heb je veel spaargeld? Dan kan het aantrekkelijk zijn om hiermee je hypotheek een stuk af te lossen. Je maandlasten gaan dan omlaag en je betaalt minder vermogensbelasting. Als je meer dan € 24.437,00 aan spaargeld hebt, moet je namelijk 1,2%vermogensbelasting betalen.

Waarom beter niet tussentijds aflossen?

Als je tussentijds aflost ben je je spaargeld (voor een gedeelte) kwijt. Kom je dan voor een onverwachte uitgave te staan? Dan heb je een minder grote buffer of helemaal geen buffer meer. Daarnaast heb je minder belastingvoordeel. Je betaalt namelijk minder rente, dus je krijgt ook minder terug. En als je meer dan het boetevrije bedrag betaalt, moet je ook nog een boete betalen. De hoogte van de boete verschilt per aanbieder.

Oversluiten of aflossen

Tussentijds aflossen heeft dus voor- en nadelen. Omdat de hypotheekrente op dit moment erg laag is, kan het soms voordeliger zijn om je hypotheek helemaal over te sluiten. Je krijgt dan een veel scherpere rente. Sluit je tussentijds je hypotheek over? Dan betaal je vaak wel een flinke boeterente. Kijk dit altijd goed na. In sommige gevallen is het voordeel op de lange termijn namelijk veel groter en is het toch aantrekkelijk om tussentijds over te sluiten. 

Voorbeeld

Je moet nu € 10.000 aan boeterente moet betalen. Door de lage rente is je voordeel de komende 10 jaar echter € 20.000. Je bespaart dus € 10.000. Daarbij is de boeterente fiscaal aftrekbaar als de hypotheek dat ook is. Je kunt de boeterente ook meenemen naar je nieuwe hypotheek, maar dan is de rente over het stukje hypotheek dat je hebt afgesloten voor het financieren van de boeterente weer niet aftrekbaar.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.