Bouwkundige keuring of bouwtechnische keuring

Ben je van plan om een huis te kopen dat al is gebouwd? Dan kan je er door een bouwkundige of bouwtechnische keuring achter komen in wat voor staat het huis is dat je gaat kopen. De inspectie wordt gedaan door een professionele partij die verder niets met de koop of verkoop te maken heeft. Op die manier wordt duidelijk of er iets mis is met de woning dat direct moet worden hersteld. Het is een visuele keuring. Er worden dus geen muren of vloeren opengebroken, maar als er een vermoeden is van een probleem wordt dit wel in het bouwkundig rapport opgenomen. 

Bouwkundig rapport

De inspecteur die de bouwkundige keuring uitvoert, maakt ook een rapport op: het bouwkundig rapport. In het rapport lees je wat de staat van de woning is en of de inspecteur gebreken heeft ontdekt. Denk bijvoorbeeld aan verzakkingen, lekkage of scheuren in de muren. Het rapport geeft ook een inschatting van wat het kost om de woning te herstellen. Directe kosten die in een bouwkundige keuring worden genoemd, moeten vaak zo snel mogelijk worden hersteld. Dit is een voorwaarde van de hypotheekverstrekkers. Het geld hiervoor gaat in een bouwdepot. Op basis van je inkomen moet je dit wel kunnen dragen of er moet (meer) eigen geld worden ingebracht. 

Kosten bouwkundig rapport

Voor een bouwkundig rapport betaal je gemiddeld zo'n 350 euro. Dat lijkt misschien een flink bedrag, maar het kan je uiteindelijk ook heel veel geld besparen. Zorg je voordat je een bod op een huis uitbrengt voor een bouwkundige inspectie? Dan kun je de resultaten uit het bouwkundig rapport gebruiken bij de koopsomonderhandelingen. Ook zijn de kosten in sommige gevallen aftrekbaar via je aangifte inkomstenbelasting. Het rapport moet je dan aanvragen bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning (wat meestal ook het geval is).

Prijsonderhandeling

Stel, je hebt een huis gekocht en niet lang daarna blijkt dat het dak asbest bevat of het is in slechte staat en het dak lekt. Het kan behoorlijk in de papieren lopen om dit te verhelpen. Als je vóór de koop een bouwkundige keuring laat uitvoeren, dan weet je wat het ongeveer gaat kosten om je huis weer in goede staat te brengen. Die herstelkosten kun je dan meenemen in de prijsonderhandelingen.

Ontbindende voorwaarde

Het is heel gebruikelijk om onderhoud of herstelwerkzaamheden die voortvloeien uit de bouwkundige keuring als ontbindende voorwaarde op te nemen in het voorlopig koopcontract van je huis. Als blijkt dat er te veel aan moet worden verbeterd waardoor de kosten te hoog zijn, dan kun je dankzij deze ontbindende voorwaarde nog onder de koop uit.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.