Ander huis kopen

Heb je plannen om te verhuizen? Wil je bijvoorbeeld groter wonen of in een andere woonplaats? Ook als je als je al eens eerder een huis hebt gekocht, blijft dit ontzettend spannend. Ga je bijvoorbeeld eerst kopen of eerst verkopen? En heb je een overwaarde of een restschuld? Op deze pagina lees je alles over een ander huis kopen. Maar je kunt natuurlijk ook een gratis oriëntatiegesprek aanvragen.

Gratis oriëntatiegesprek
Marga Lankreijer-Kos
Hypotheekexpert
laatste update: 18 november 2022

Alles over een ander huis kopen

Koop je je tweede of misschien zelfs derde of vierde huis? Dan wordt je in de wereld van hypotheken een ‘doorstromer’ genoemd.

Sluit je voor je nieuwe huis opnieuw een hypotheek af? Dan moet je bedenken welke hypotheekvorm je wilt.

> Meer informatie over hypotheekvormen

Als je een hypotheek afsluit, moet je hypotheekrente betalen. De rente verschilt per aanbieder en kan stijgen en dalen.

> Bekijk de actuele hypotheekrente

De huizenprijzen liggen op dit moment erg hoog. Verhuizen is daarom niet altijd de beste oplossing. Wil je toch meer ruimte? Dan kun je ook kiezen voor verbouwen.

Als je een ander huis gaat kopen, kun je verschillende dingen doen met je hypotheek. Eén van de opties is om je huidige hypotheek mee te nemen. 

Lees meer over hypotheek meenemen

Bij de verkoop van je huis komt een hoop kijken. Want wat is je huis eigenlijk waard? En hoe onderhandel je over de verkoopprijs?

Je huis verkopen? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kun je dit regelen met een gewone makelaar, een internetmakelaar of je kiest ervoor zelf je huis te verkopen.


Meer informatie

Verkoop je je huis met overwaarde? Dan kun je dit geld in je nieuwe huis steken. Maar er zijn meer mogelijkheden om je overwaarde te gebruiken.


Lees meer over overwaarde

Is je hypotheekschuld hoger dan wat jouw huis op dat moment waard is? Dan kan je een restschuld overhouden als je je huis verkoopt. 


> Lees meer over restschuld

De meeste starters kiezen voor een hypotheekadviseur. Via Independer heb je voor € 2250,- al een persoonlijke hypotheekadviseur. 


> Lees meer over hypotheekadvies kosten

Als je op zoek bent naar een huis, dan zie je bij de vraagprijs van bestaande woningen vaak ‘kosten koper’ (k.k.) staan. Waaruit bestaan deze kosten precies? 


> Informatie over kosten koper

Als je een huis koopt moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom van je huis. Maar ben je allebei onder de 35? Dan hoeft dit niet. 


> Lees meer over overdrachtsbelasting

Om je hypotheek definitief af te sluiten moet je eerst langs de notaris. De notaris zorgt ervoor dat je huis en je hypotheek worden ingeschreven in een register.


Over de notariskosten

Als je een huis wil kopen, moet je dit laten taxeren. De bank wil namelijk weten hoeveel het huis waard is.


Over de taxatiekosten

Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om de staat van het huis in kaart te brengen. 


> Lees meer over de kosten

Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet je hiervoor betalen. 


> Kosten Hypotheek met NHG

Als je een huis koopt moet je een waarborgsom betalen. Dit is een hoog bedrag. Met een bankgarantie regel je dat de bank garant de waarborgsom.


Over de kosten voor bankgarantie

Waar moet je ook alweer allemaal op letten als je een woning gaat bezichtigen? We hebben een handig overzicht voor je gemaakt. 


> Checklist woning bezichtigen

Hoe regel je je nieuwe hypotheek als je een ander huis gaat kopen?

Wil je de overwaarde na de verkoop van je huidige woning gebruiken voor je nieuwe huis?

Sta je op het punt om een nieuw huis te kopen, maar is je oude woning nog niet verkocht? Dan kun je gebruik maken van een overbruggingskrediet. 


Meer informatie

In de koopakte kunnen koper en verkoper ontbindende voorwaarden opnemen. Het hangt van de situatie af welke ontbindende voorwaarden handig zijn. 


Over ontbindende voorwaarden

Je gaat bieden op een huis: spannend! Hoe werkt dat eigenlijk, zo’n bod uitbrengen? En hoeveel kan en wil je overbieden?

Je hebt een nieuw huis, gefeliciteerd! Tijd om de verhuizing te regelen. En je woonverzekeringen!


Meer informatie

Hypotheekrente vergelijken?

Bekijk de actuele rentestanden per geldverstrekker. We werken het overzicht elke dag bij. Zo zie je altijd de meest actuele hypotheekrentes.

Stappenplan ander huis kopen

Wat vind je belangrijk bij een nieuw huis? Hoe wil je dat het huis eruit ziet en in welke buurt wil je wonen? De eerste stap is om je wensen in kaart te brengen. Dit helpt je gerichter te zoeken.

Voordat je op zoek gaat naar een ander huis, is het handig om te weten hoeveel je eigen huis waard is. Verwacht je een flinke overwaarde als je je huis verkoopt? Dan kun je dit bedrag in je nieuwe hypotheek stoppen en kun je dus meer lenen. Denk ook goed na over je maandlasten: wat wil je per maand kwijt zijn aan je nieuwe hypotheek?

Het bekende dilemma: eerst je huidige woning verkopen of eerst een nieuw huis kopen? In de eerste situatie heb je geen dubbele maandlasten. Maar je moet wel een plek vinden waar je in de tussentijd tijdelijk kan wonen. Koop je eerst een nieuw huis? Dan voorkom je misschien dat je twee keer moet verhuizen. Maar je zit wel met een dubbele hypotheek.

Je kunt natuurlijk zelf op zoek gaan naar je nieuwe droomhuis. Bijvoorbeeld via Funda. Of misschien krijg je wel een gouden tip via vrienden of kennissen. Heb je liever hulp bij je zoektocht? Dan kun je gebruik maken van een aankoopmakelaar. 


Huis kopen: met of zonder makelaar?


Nu je weet wat je budget is en hoe je het wil aanpakken kan de huizenjacht beginnen. Waar moet je allemaal op letten als je huizen gaan bezichtigen?

Heb je een huis gevonden dat voldoet aan je wensen? Neem dan contact op met je hypotheekadviseur om te kijken of je het huis kunt betalen en wat de maandlasten ongeveer zullen zijn. Past dit binnen je mogelijkheden? Dan kun je een bod uitbrengen. Je kunt hiervoor de hulp inschakelen van je makelaar, maar je kunt ook zelf onderhandelen.

Is je bod geaccepteerd? Dan teken je een voorlopig koopcontract waarin alle afspraken zijn vastgelegd. Wil je nog een bouwkundige keuring laten doen? Neem dit dan op in de ontbindende voorwaarden. Ook is het verstandig om hier een voorbehoud van financiering in op te nemen.


Een hypotheek ga je aan voor een lange tijd. Denk er dus goed over na en bespreek de mogelijkheden met je hypotheekadviseur. Kies je ervoor om je huidige hypotheek over te sluiten of sluit je een nieuwe hypotheek af? Een hypotheekadviseur kan je adviseren wat het beste past bij je situatie. En heb je overwaarde en heb je tijdelijk twee koophuizen? Denk er dan aan om een overbruggingskrediet te regelen. Heb je een restschuld? Bespreek dan hoe je die het beste kunt financieren.

Is je hypotheekaanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! De laatste stap is een bezoekje aan de notaris. Heb je je handtekening gezet? Dan is het huis officieel van jou!

Maximale hypotheek berekenen

Met onze hypotheekberekening kun je makkelijk online je hypotheek berekenen. Zo weet je meteen binnen welk budget je naar woningen kunt kijken. Handig als je op zoek bent naar een koophuis, of als je gewoon nieuwsgierig bent.

Ken ik jou niet ergens van?

Marga Lankreijer-Kos, domeinmanager hypotheken bij Independer, ken je misschien van TV. Waar ze regelmatig aanschuift als expert in programma’s zoals 1Vandaag of Radar. Om daar in begrijpelijke taal uitleg te geven bij de laatste ontwikkelingen in hypothekenland. Wil je ook zelf eens sparren met een hypotheekadviseur? Zodat je straks met een goed gevoel de beste keuzes maakt? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan. Vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.  

Afspraak maken

Marga Lankreijer

Een hypotheek bij Independer in twee smaken

Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig of samen met een hypotheekadviseur. Wat je ook kiest, je krijgt altijd deskundige begeleiding.

Meest gekozen

Met een hypotheekadviseur

Afsluitkosten

Oriëntatiegesprek: gratis

Advies & afsluiten: vanaf 2250,-

 • Je start met een gratis oriëntatiegesprek
 • Binnen 1 uur meer zekerheid
 • Via telefoon of videobellen
 • Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders
 • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast

Zelf berekenen & afsluiten

Afsluitkosten

Aanvragen renteaanbod: gratis

Afsluiten hypotheek: 895,-

 • Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek
 • Je weet zelf veel van hypotheken
 • Keuze uit 14 aanbieders
 • Persoonlijke begeleiding
 • Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

Blijf op de hoogte van de actuele hypotheekrentes

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Meld je dan nu aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top 3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Veelgestelde vragen over een ander huis kopen

Dat hangt af van de voorwaarden van je huidige hypotheek. Veel hypotheekverstrekkers bieden een zogenaamde verhuisregeling. Dit kan interessant zijn als je een lage hypotheekrente hebt. Sommige hypotheken hebben geen verhuisregeling. Check dus de voorwaarden bij je hypotheekverstrekker.Je mag je aflossingsvrije hypotheek meenemen als je verhuist naar een nieuwe woning. Maar alleen als de aflossingsvrije schuld niet hoger is dan 50% van de waarde van het nieuwe huis.

Is je huis nog niet verkocht? Dan kun je bij de aanschaf van je nieuwe huis dus geen gebruik maken van de overwaarde. Hierdoor is het vaak lastiger om de financiering rond te krijgen. Ook heb je in dit geval tijdelijk dubbele lasten. Let er daarom op dat je voldoende (spaar)geld hebt om dit te bekostigen. Een andere mogelijkheid is om een overbruggingskrediet aan te vragen.

Is je huidige woning nog niet verkocht of is de betaling nog niet gedaan? Dan kun je bij de financiering van je nieuwe huis al wel rekening houden met de overwaarde. Je kunt in dit geval een overbruggingskrediet aanvragen. Met dit overbruggingskrediet financier je de (verwachte) overwaarde. Zodra het oude huis is verkocht, los je met de opbrengst de oude hypotheek en het overbruggingskrediet af.

Je kunt een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Meestal werkt dit met een bouwdepot: een soort spaarpot die je aan je hypotheek koppelt. Je huis wordt door een verbouwing meer waard. De hypotheekverstrekker kijkt daarom naar de waarde van de woning na de verbouwing. Een taxateur kan deze waarde vaststellen. Maar let op: vaak investeer je meer in de verbouwing dan dat de verbouwing je uiteindelijk in waardestijging gaat opleveren. Houd er daarom rekening mee dat je meestal een deel van de verbouwing zelf moet betalen.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Vereniging Eigen Huis
 • Nibud
 • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.

  

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.