Zelf kopen met behulp van een schenking

Je kunt als ouders je kinderen een bedrag van maximaal € 28.947 belastingvrij schenken. Tot dat bedrag betaal je hier als ontvanger geen belasting over. Je moet wel tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Als je een jongere partner hebt (en zelf 40 bent) kan er ook nog geschonken worden. Ook moet je het geld gebruiken voor de aankoop of verbouwing van een eigen woning, de afkoop van erfpacht of de aankoop van duurzame energiemaatregelen. Daarnaast mag je het geld gebruiken om een restschuld van een vorig huis mee af te betalen, of om de eigenwoningschuld van je huidige woning (gedeeltelijk) mee af te lossen.

De schenker heeft als voordeel dat hij of zij minder vermogensrendementsheffing betaalt. De schenker(s) moeten zich wel kenbaar maken door het aanleveren van een ID bewijs.  

Einde jubelton

In 2016 is de zogenaamde jubelton in leven geroepen. Een belastingvrije schenking van €106.671, specifiek voor de aankoop van een huis. Hoewel er de afgelopen jaren gretig gebruik is gemaakt van deze schenking, bracht het ook nadelen met zich mee. Zo bracht het veel ongelijkheid op de markt en dreef het de marktprijzen van huizen juist op. Het kabinet zag genoeg nadelen om de jubelton af te schaffen. Dit proces begint met een verlaging van het belastingvrije bedrag in 2023. Per 2024 is de jubelton volledig verdwenen.

Lees meer over het einde van de jubelton

Voordelen schenken

  • Je hoeft minder te lenen, waardoor je dus een duurder huis kunt kopen of lagere maandlasten hebt. 
  • Als je in één keer een groot gedeelte van je hypotheek aflost, moet je vaak een vergoeding aan de hypotheekaanbieder betalen. Als je de schenking gespreid ontvangt, kun je de extra aflossing ook gespreid doen. Hiermee omzeil je de vergoeding die je anders aan de hypotheekaanbieder moet betalen.​

Nadelen van schenken

  • Een schenking is soms minder voordelig dan een familielening. Bij een familielening heb je wel recht op hypotheekrenteaftrek en hebben beide partijen meer financieel voordeel. ​

Hypotheekrente alert

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan hieronder je e-mailadres in en meld je aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top-3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Familiebank/lenen

Je kunt als ouders geld uitlenen aan je kind(eren) voor een hypotheek. Dit is vaak voor beide partijen financieel voordeliger dan schenken, omdat je als kind de rente fiscaal kunt aftrekken. Het voordeel voor de ouders is dat de hypotheekrente die zij ontvangen, hoger is dan wanneer het geld op een gewone spaarrente zou blijven staan. Spreek als het kan een looptijd van 30 jaar af en een rentevaste periode van 10 jaar.

Om in aanmerking te komen voor belastingaftrek, moeten de voorwaarden hetzelfde zijn als bij de gewone hypotheek: de lening moet gebruikt worden voor het kopen, onderhouden of verbouwen van een eigen huis. De hypotheek moet worden aangemeld bij de Belastingdienst en moet afgelost worden met een annuitaire of lineaire hypotheek.

Als je de familiebanklening combineert met een hypotheek bij een bank, dan wil de bank van alles weten over de familiebank constructie. En hebben zij een overeenkomst nodig, maar ook een ID bewijs van de uitlener. De bank zal rekening houden met de maximale lening die jij kunt dragen op jouw inkomen. Je kunt de overeenkomst laten vastleggen door een notaris, maar dit is niet verplicht. Een notaris heeft veel kennis en je weet dat het dan goed geregeld is. Je kunt ook zelf een overeenkomst opstellen. Hier heb je wel financiële kennis voor nodig.

Vaak wordt de betaalde rente door de lener weer teruggeschonken, door een aparte jaarlijkse schenking te doen die onder de schenkingsvrijstelling valt. 


In 2023 wordt de familiebank constructie minder aantrekkelijk

Al het vermogen wat geen spaargeld is, wordt door de Belastingdienst nu gezien als belegging. Vanaf 2023 rekent de Belastingdienst voor beleggingen met een (fictief) rendement van 6,17%. In 2022 waren de gemiddelde rendementen waar de Belastingdienst mee rekent nog een stuk lager. Had je tot € 101.300 vermogen, rekende de belastingdienst met 1,81%. Tot € 1.012.350 met 4,366% en vanaf dit bedrag met 5,53%. Ook de te betalen belasting gaat van 31% naar 32%, Je gaat dus meer belasting betalen over het uitgeleende geld.

Meer weten over de steeds minder aantrekkelijke hulp van ouders

Voordelen lenen

  • De rente is fiscaal aftrekbaar
  • Voor de ouders levert het meer op. Het geld zou anders op een spaarrekening staan, waarvan de rente lager is dan de hypotheekrente.

Nadelen lenen

  • Je kunt niet méér geld lenen als je een gedeelte leent bij je ouders. Je kunt dus geen duurder huis kopen. Want de lening telt voor het berekenen van de maximale hypotheek gewoon mee. 
  • Er kunnen familieruzies ontstaan als je het een en ander niet goed regelt en vastlegt.
  • Het is ingewikkeld: je moet dingen goed uitzoeken om te voorkomen dat het je juist meer geld gaat kosten. ​

Betaalde hypotheekrente terugschenken aan ouders

Hoe meer rente je betaalt, hoe meer je ook terugkrijgt van de Belastingdienst. Zo hebben beide partijen het meeste voordeel. Maar vaak is het als ouders niet de bedoeling om een hoge rente aan je kinderen te rekenen. Om het belastingvoordeel toch groot te houden, kan de betaalde hypotheekrente teruggeschonken worden door de ouders. 

Wil je meer weten over hoe een familiebanklening in jouw situatie zou kunnen passen? Ga dan in gesprek met een hypotheekadviseur. 

Gratis oriëntatiegesprek

Ouders kopen het huis voor jou

Als het financieel haalbaar is, kunnen je ouders een huis kopen waar jij vervolgens in gaat wonen. Je betaalt dan huur aan je ouders. Alleen zit hier geen belastingvoordeel aan, niet voor jou en niet voor je ouders. Want als je een tweede huis koopt om te huren, vervalt het recht op hypotheekrenteaftrek

Je hebt misschien wel recht op huurtoeslag, ook als je van je ouders huurt. Je inkomen mag alleen niet te hoog zijn. Dit kun je nakijken op de website van de Belastingdienst.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Belastingdienst
  • Vereniging Eigen Huis

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.