Wat is het BKR?

Als je een lening aangaat, word je geregistreerd bij het BKR. Ook rood staan bij je bank of je creditcard valt hieronder. Met dit overzicht kan een hypotheekverstrekker inschatten of het verantwoord is om je een hypotheek te geven.

Hypotheek aanvragen met BKR-registratie

Als je een hypotheek aanvraagt dan doet de hypotheekverstrekker een toetsing bij het BKR. Dit houdt in dat ze vragen of jij betalingsachterstanden hebt. Heb je dit niet? Dan is er niks aan de hand. Als je wel een betalingsachterstand hebt, dan is dat voor de hypotheekverstrekker vaak een waarschuwingssignaal dat je je hypotheekrente wellicht ook niet kunt terugbetalen. In dat geval kan het zo zijn dat je minder hypotheek kan lenen of helemaal geen hypotheek krijgt.

Codering bij betalingsachterstand

Elke lening wordt geregistreerd bij het BKR, maar pas als je een betalingsachterstand hebt krijg je een zogenaamde codering. De ene betalingsachterstand weegt zwaarder dan de ander. Daarom zijn er verschillende soorten coderingen: 

  • ​H codering: De H staat voor ´herstel´ en dit is de meest positieve BKR codering/notering die je kunt hebben. De H notering betekent dat je geen schulden meer hebt.
  • A1 codering: Je hebt een betalingsachterstand en er is een betalingsregeling getroffen.
  • A2 codering: Je hebt een betalingsachterstand maar het bedrag is opeisbaar. Dit betekent dat degene waar je een schuld bij hebt het bedrag ineens terug kan vragen of via de rechter beslag kan laten leggen.
  • A3 codering: Je hebt een betalingsachterstand En er zijn specifieke afspraken met de schuldeiser gemaakt.
  • A4 codering: Je hebt een betalingsachterstand, maar de schuldeiser kan je niet bereiken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.