Lagere hypotheek door studieschuld

De hypotheekverstrekker berekent je maximale hypotheek op basis van inkomen en eventuele schulden. Hij gaat altijd uit van je oorspronkelijke studieschuld. Los je extra af? Dan mag de geldverstrekker rekenen met de oorspronkelijke studieschuld min het extra afgeloste bedrag. Hoeveel procent je schuld meetelt in je maandlast, hangt af van of je studeerde onder het oude of nieuwe leenstelsel.

Hypotheek afsluiten met studieschuld

Waarom belangrijk om je studieschuld door te geven?

Het is belangrijk om je studieschuld door te geven bij de aanvraag van je hypotheek. Zo krijgt de bank een goed beeld van je inkomsten en uitgaven, zodat je zeker weet dat je de hypotheek in de toekomst kan blijven betalen. Verzwijg je je studieschuld? Dan kan de bank, wanneer het blijkt dat je je hypotheek niet meer kunt betalen, de schuld opeisen. Als je je hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt afgesloten, dan kan NHG niet of minder uitkeren. Het is dus onverstandig om je studieschuld te verzwijgen. 

Het oude versus het nieuwe leenstelsel

Oude leenstelsel (voor 1 september 2015)

Studeerde je vóór 1 september 2015 en ontving je een basisbeurs? Dan val je onder het oude leenstelsel. Je studieschuld moet binnen 15 jaar worden terugbetaald en je hypotheekverstrekker telt de schuld voor 0,65% mee als maandlast.
Dus stel dat je een schuld van € 15.000 hebt, dan komt dit neer op een bedrag van € 97,50 wat je elke maand moet aflossen. Je hypotheekverstrekker ziet dit als een bedrag dat je niet kunt gebruiken voor aflossing van je hypotheek en trekt het daarom af van je inkomen. Je zult daarom minder kunnen lenen.

De bank rekent met de oorspronkelijke schuld. Ook al heb je hier al de helft van afgelost. Bij veel banken is het ook mogelijk om met de uitstaande schuld te rekenen, maar daar moet je wel eerst een bedrag voor extra aflossen. Wil je weten hoe dit zit bij jouw bank? Vraag het aan je persoonlijke hypotheekexpert van Independer.

Nieuwe leenstelsel (na 1 september 2015)

Studeerde je ná 1 september 2015 en heb je nooit een basisbeurs ontvangen? Dan val je onder het nieuwe leenstelsel. Je studieschuld moet binnen 35 jaar worden terugbetaald en je hypotheekverstrekker telt de schuld 0,35% mee als maandlast.
Stel, je schuld bedraagt € 15.000, dan los je ongeveer elke maand € 52,50 af. Je hypotheekverstrekker ziet dit als een bedrag dat je niet kunt gebruiken voor aflossing van je hypotheek en trekt het daarom af van je inkomen en ook daarom kun je minder lenen voor je hypotheek.

Het oude én het nieuwe leenstelsel

Studeerde je zowel voor als na 1 september 2015? Dan mag je kiezen of je onder de oude of de nieuwe regels terugbetaalt.Op de hoogte blijven van de hypotheekrentes?

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan hieronder je e-mailadres in en meld je aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top-3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • DUO

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.