Hoe werkt het?

Je kunt zowel een hypotheek aanvragen voor een bestaande als voor een nieuwe recreatiewoning. De hypotheekvorm moet annuïtair of lineair zijn. Je kan tot maximaal 70% van de marktwaarde van je recreatiewoning financieren met de hypotheek.

Voorwaarden hypotheek recreatiewoning

Heb je een mooie recreatiewoning op het oog? En wil je hiervoor een hypotheek afsluiten omdat je niet voldoende eigen geld hebt? Dan moet je met verschillende zaken rekening houden.

  • Als je een recreatiewoning gaat kopen, moet je beschikken over eigen geld. Een bank of hypotheekverstrekker verstrekt namelijk zelden een volledige hypotheek voor een recreatiewoning. Onder meer omdat het uitgangspunt is dat een recreatiewoning later weer minder makkelijk te verkopen is.  
  • Een bank of hypotheekverstrekker beoordeelt altijd of je de hypotheek wel kunt betalen. Er zal dus worden gevraagd naar je inkomsten en verplichtingen en/of schulden. 
  • Zeer waarschijnlijk is een onderpand voor de hypotheek op je recreatiewoning noodzakelijk. Dat kan de recreatiewoning zelf zijn, of je ‘gewone’ koopwoning (als je die hebt) of beide. 
  • Het is verstandig om hypotheekoffertes van verschillende aanbieders te vergelijken want de voorwaarden lopen vaak uiteen. Zo kan de rente en de hoogte van het bedrag dat je mag lenen behoorlijk verschillen of kan een verbod op verhuur een voorwaarde zijn.
  • Voor de hypotheek op een recreatiewoning heb je geen recht op fiscaal voordeel in de vorm van hypotheekrenteaftrek. Maar soms is permanente bewoning van een recreatiewoning toegestaan. Als dat zo is, kun je wel recht hebben op hypotheekrenteaftrek. De recreatiewoning moet dan wel je hoofdverblijf zijn.
  • De recreatiewoning moet ook aan een aantal voorwaarden voldoen. Bijvoorbeeld dat hij van steen is (en dus niet te verplaatsen), aangesloten is op water en elektriciteit of op eigen grond staat.
  • Voor een recreatiewoning in het buitenland is het vaak lastig om een hypotheek te regelen. Niet alle Nederlandse banken of hypotheekverstrekkers bieden er een aan. Je kunt daarom ook proberen een hypotheek te regelen in het land waar je de recreatiewoning koopt. Zoek dan wel uit of dit land een belastingverdrag heeft met Nederland. Anders loop je het risico dat je in twee landen belasting moet betalen.​

Heb je recht op hypotheekrenteaftrek bij een tweede huis?

Anders dan bij je eerste woning, heb je bij een tweede hypotheek voor een vakantiewoning geen recht op hypotheekrenteaftrek. Je mag de rente die je betaalt dus niet aftrekken van de inkomstenbelasting. Toch heeft een hypotheek voor je tweede huis wel een belastingvoordeel. Een tweede woning en de bijbehorende schuld ziet de Belastingdienst als vermogen en zijn daarom meestal belast in box 3. Je mag in dat geval de lening aftrekken van het vermogen, maar je mag de rente en de kosten voor onderhoud niet aftrekken van de belasting.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Hypotheker
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.