Hypotheek en coronavirus 

Het coronavirus heeft grote invloed op ons dagelijks leven. We wensen iedereen dan ook veel sterkte. We krijgen veel vragen van mensen die bezig zijn met de aanvraag van een hypotheek. Zo zijn er zorgen over inkomen, over taxaties die worden afgezegd en over niet meer op gesprek kunnen komen. Of moet ik de aankoop van mijn woning nog door laten gaan, omdat ik mijn huis nog moet verkopen? Om iedereen zo goed mogelijk te helpen, proberen we een onderstaand een aantal belangrijke vragen te beantwoorden. Deze pagina wordt regelmatig ge-update met nieuwe informatie. 


Laatste update: ​06-04-2020

Krijg ik mijn hypotheek nog wel rond, verstrekt de bank nog wel geld?

De banken moeten zich uiteraard ook aanpassen op de nieuwe situatie, maar werken gewoon door.  Er is geen reden waarom de bank geen geld zou verstrekken als jouw situatie nog hetzelfde is. 

Sinds april vragen de meeste banken hun klanten om een formulier over inkomensonderbouwing in te vullen. Als je zelfstandige bent, dan is dit formulier overal verplicht. Een van de vragen uit dit formulier is bijvoorbeeld of je een inkomensdaling vanwege de Corona uitbraak verwacht. De bank zal hier vervolgens naar kijken, samen met de andere documenten. Hier kan bijvoorbeeld uitkomen dat je nog een document moet aanleveren, of dat zij in gesprek gaan met jou over de maximale hypotheek die de hypotheek verstrekt.

Ik werk in de horeca en zit nu thuis / Ik ben ZZP-er en een aantal opdrachten zijn ingetrokken. Heeft dat invloed op mijn hypotheek-aanvraag?

Je inkomen is een cruciale factor in het aanvragen van een hypotheek. Verlies van inkomen zou onder normale omstandigheden invloed kunnen hebben op de aanvraag en je maximale leenbedrag. Dit zijn echter geen normale omstandigheden. Het kabinet is bezig met een pakket aan steunmaatregelen. Het is dus even afwachten. Tot slot kijkt de bank naar al jouw gegevens die je aanlevert, dat gaat over een langere termijn. Niet alleen over vandaag of gisteren.    

In de voorwaarden en het renteaanbod staat vaak dat je veranderingen in je situatie moet melden aan de bank. Het is dan ook verstandig om dit aan ons door te geven. Wij zorgen er dan voor dat we dit met de bank overleggen en kijken of er een oplossing is.  

Wat gebeurt er als mijn taxatie niet doorgaat?

Het kan gebeuren dat een taxateur ziek is en afzegt. In dat geval zijn er nog genoeg andere taxateurs. Als je je hypotheek bij ons hebt aangevraagd kunnen wij dat ook voor jou regelen. Loop je hierdoor vertraging op, dan kun je met de verkopers overleggen of jouw ontbindende voorwaarden verlengd kunnen worden. Laat dit dan ook even aan ons weten. 

Wat gebeurt er als mijn notaris ziek is en annuleert?

Er zijn genoeg andere notarissen die nog aan het werk zijn, dus dan zoeken we samen een andere notaris.  Dit kan wel vertraging opleveren en zou ook met de verkoper overlegd moeten worden. 

Zijn hypotheekaanbieders minder bereikbaar, duurt het daardoor langer?

Bijna iedereen die bij een hypotheekaanbieder werkt, werkt vanuit huis. De hypotheekaanvragen worden dus wel bekeken, maar het kan door ziekte of aanpassen van werkprocessen wel langer duren.   

We zien dan ook dat de doorlooptijden bij onze aanbieders met ongeveer 2-3 werkdagen oplopen. Wij zorgen natuurlijk voor topprioriteit voor hypotheekdossiers met ontbindende voorwaarden en klanten die moeten passeren.

Ik wil liever geen eigen geld meer investeren, hoe doe ik dat?

Je hebt altijd eigen geld nodig als je een huis koopt. De kostenkoper (notaris, taxatie, belasting etc.) kun je niet meefinancieren en zul je daarom zelf moeten betalen. Als je een huis koopt dat meer kost dan de maximale hypotheeklening die de gelverstrekker je toekent, zul je dat verschil ook zelf moeten betalen. Je kunt natuurlijk wel je zoekcriteria aanscherpen zodat je onder je maximale lening koopt. Dan beperk je het eigen geld tot de kostenkoper. 

Leg je meer in dan het minimale wat nodig is? Dan kun je overwegen dit aan te passen. 

Kan ik nog wel op gesprek komen bij mijn hypotheek-adviseur?

Een fysiek gesprek zal lastig worden de komende tijd. Veel hypotheek-adviseurs schakelen daarom over op digitale communicatie. Het is wellicht even wennen, maar via digitale kanalen is ook alles te regelen, dat komt dus wel goed. Voordeel bij Independer is dat we sowieso alleen digitaal en per telefoon werken.    

Mijn hypotheek aanvraag verloopt voorspoedig, maar de bezichtiging, en dus de verkoop van mijn huidige woning, is uitgesteld wat nu?

Je hypotheekofferte heeft een beperkte houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om de datum dat de offerte afloopt te weten om te kunnen bepalen welke ruimte je hebt. Als je dicht op de deadline zit, gaan we bemiddelen met de geldverstrekker. Dit zijn geen normale omstandigheden, dus de geldverstrekker is wellicht bereid om wat lucht te geven.  

Mijn hypotheek aanvraag verloopt voorspoedig, maar de taxatie van het huis dat ik wil kopen is geannuleerd, wat nu?

Het kan gebeuren dat een taxateur ziek is en afzegt. In dat geval zijn er nog genoeg ander taxateurs. Als je je hypotheek bij ons hebt aangevraagd kunnen wij ook voor jou regelen. Loop je hierdoor vertraging op, dan kun je met de verkopers overleggen of jouw ontbindende voorwaarden verlengd kunnen worden.  

Het bod voor mijn nieuwe huis is geaccepteerd, maar ik krijg mijn huidige huis nu niet verkocht omdat er geen bezichtigingen zijn.

Het is nu nog te vroeg om te zeggen dat je je huis niet verkocht krijgt. Veel makelaars werken inmiddels met online bezichtigingen of zorgen voor extra maatregelen rondom een bezichtiging.  

Komt de datum toch dichterbij, overleg dan even met jouw persoonlijke expert of adviseur. Dan bekijken we samen wat in jouw situatie het beste is. 

De mogelijkheid van een volledige lockdown is voor ons ook onbekend terrein. Dit is een unieke situatie waarover wij, mocht het gebeuren, met onze contacten bij de banken in overleg zullen gaan.  

Ik wil mijn hypotheek-aanvraag graag stopzetten, hoe werkt dat?

Dat hangt ervan af in welke fase je zit en welke verplichtingen je bent aangegaan. Als je nog aan het oriënteren bent, is er natuurlijk niets aan de hand.  

Als jouw bod is geaccepteerd en je wilt stopzetten, dan kan dat gewoon.  

Als je de koopovereenkomst getekend hebt, heb je drie dagen bedenktijd. In die drie dagen kun je terugkomen op je besluit.  

Als deze 3 dagen voorbij zijn, kun je eigenlijk alleen maar ontbinden vanwege de ontbindende voorwaarden die je hebt afgesproken. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde is de voorwaarde van financiering. Krijg je je hypotheek niet rond, dan kun je de koopovereenkomst ontbinden na overleggen van een bewijsstuk van een geldverstrekker. Geldt dit allemaal niet, dan is vaak een boete afgesproken van 10% van de koopsom. 

De huidige omstandigheden zijn uniek, dus uiteraard zullen wij proberen te bemiddelen tussen de betrokken partijen.

Dan de hypotheekadvieskosten: 
Je kunt bij ons als je wilt annuleren. Als je nog geen adviesrapport hebt gehad, dan is dit kosteloos.  Als de adviseur een adviesrapport voor je heeft gemaakt, dan zijn hier veel uren in gestoken en zijn aan het annuleren wel kosten aan verbonden, namelijk 600 euro voor het hypotheekadvies.  Is het aanvragen van de hypotheek inmiddels gestart bij de bank, dan betaal je ons het volledige bedrag.  

Soms rekent de bank ook annuleringskosten Als je de hypotheekaanvraag al langer hebt lopen en misschien hebt verlengd, kan het zijn dat de bank ook annuleringskosten rekent. Vraag dit een na bij jouw persoonlijke expert of adviseur. 

Bij exection only betaal je ons pas als de hypotheek rond is, dat betekent het moment dat je een definitieve offerte van de bank hebt gekregen. 

Ik kan mijn maandelijkse hypotheekaflossing niet meer betalen, wat nu?

Dat is natuurlijk ontzettend vervelend voor je. Hypotheekaanbieders zijn nu aan het kijken of ze klanten die in betalingsproblemen kunnen helpen. Lees hier het persbericht van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hoe werkt dat? Het kan zijn dat je je maandelijkse lasten voor je hypotheek niet meer (volledig) kunt betalen. Vaak kom je dan bij afdeling bijzonder beheer terecht van een bank. Zij bekijken samen met jou je situatie en zorgen er met maatwerkoplossingen voor dat je zo snel mogelijk uit de financiële problemen komt en je huis niet hoeft te verkopen. Banken bieden vaak loopbaangesprekken of budgetcoaches aan. 

Tijdelijke aflossingsstop. Soms is het ook mogelijk om tijdelijk niet af te lossen op je hypotheek, en alleen de rente te betalen. Banken die dit nu al doen bekijken dit per klant, of het nodig is en of het ook kan. 

Het heeft wel gevolgen voor de belasting die je terugkrijgt. Als je later dan 2013 een huis hebt gekocht of je hypotheek hebt verhoogd, moet je je hypotheek maandelijks/jaarlijks aflossen. Als je dit niet doet, vervalt de hypotheekrenteaftrek. Zo worden je maandlasten weer hoger. Er zijn vanuit de Belastingdienst nog geen maatregelen bekend om dit i.v.m. Corona aan te passen of tijdelijk toe te staan. We houden het goed voor jou in de gaten. 

Is het verstandig om mijn hypotheek nu over te sluiten m.b.t. rente?

Er zijn een aantal verstrekkers die de rente hebben verhoogd. Dit komt waarschijnlijk door een oplopende kapitaalmarktrente, maar kan ook door een enorme drukte bij geldverstrekkers komen, of een andere inschatting van het risico die de bank loopt. Als je wilt profiteren van de nu lage rente, dan kun je overwegen de hypotheek over te sluiten. Wij kunnen je helaas niet adviseren over de rente, het zijn vreemde en vervelende tijden. We kunnen daardoor niet in de toekomst kijken en aangeven of de rente de komende tijd nu verder stijgt, of daalt.

De rentes gaan omhoog, wat nu?

Enkele hypotheekaanbieders hebben hun rentes verhoogd, dat zijn nu nog de kleine hypotheekaanbieders, met een verhoging van 0,04 of 0,05%. De grote banken blijven hierin nog uit. Maar we zien ook dat 2 andere partijen rentes hebben verlaagd. Zit je in het proces van aanvragen van je hypotheek, dan houden wij de verhogingen ook in de gaten. Let er bij de partijen die de rente hebben verhoogd (voor nu Hypotrust, Tulp, Hollandwoont en Venn) goed op dat je je renteaanbod op tijd terugstuurt, deze datum vind je in de offerte.  

Bekijk hier de meest actuele hypotheekrentes. 

Worden er nog wel overbruggingskrediet verstrekt?

Er worden zeker nog overbruggingskredieten verstrekt. We zien bij een enkele bank dat je daarvoor langer moet aantonen (bijvoorbeeld ipv 6, nu 12 maanden) dat je de dubbele maandlasten kunt betalen. Maar de meeste banken hebben tot nu toe nog dezelfde regels rondom het verstrekken van een overbruggingskrediet.

Zijn de doorlooptijden bij Independer langer?

Wij hebben inderdaad veel aanvragen voor hypotheken ontvangen de laatste dagen, omdat er meer interesse is voor oversluiten. Wij hebben extra mensen ingeschakeld en zorgen er zo voor dat de doorlooptijden op peil blijven. Het kan zijn dat we je nieuwe aanvraag 1 tot 2 dagen later oppakken dan normaal. Voor ons heeft het compleet maken van dossiers van mensen met ontbindende voorwaarden topprioriteit.

Om het proces te versnellen, kun zelf je ook iets doen:

  • ​Verzamel alle benodigde stukken zo snel mogelijk;
  • Bundel je vragen en bel/app ons in een keer.

Disclaimer

Hoewel bij het opstellen van deze pagina zorgvuldigheid is betracht, aanvaardt Independer geen aansprakelijkheid voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden daarin. Aan deze webpagina kunnen geen rechten worden ontleend. 

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.