Wat is een aflosnota?

Als je een hypotheek hebt, zijn de afspraken hierover vastgelegd in een hypotheekovereenkomst. Op het moment dat je je hypotheek wilt oversluiten of vervroegd aflossen, verandert er iets aan deze afspraak met je bank of hypotheekverstrekker. Dat geldt ook wanneer je je huis gaat verkopen. In deze gevallen heb je een aflosnota nodig. In een aflosnota is een officieel document met daarin informatie over onder meer de hoogte van je hypotheekschuld van dat moment. Bij vervroegd aflossen staat hierin ook de hoogte van de eventuele boeterente vermeld die wordt berekend door de bank. Boeterente moet je betalen wanneer de bank rente misloopt waarop wel was gerekend omdat jullie daarover in de oorspronkelijke hypotheekovereenkomst een afspraak hadden.

Twee soorten aflosnota’s

Er zijn twee soorten aflosnota’s. De eerste is een pro forma aflosnota. Die vraag je zelf aan bij je bank of hypotheekverstrekker als je je huis gaat verkopen, of als je de hypotheek wilt aflossen of oversluiten. Als je vervolgens besluit inderdaad te gaan verkopen, aflossen of oversluiten, dan loopt dit altijd via de notaris. De notaris heeft de pro forma aflosnota nodig om de finale aflosnota aan te vragen bij je hypotheekverstrekker. De finale aflosnota is een officieel document.

Vervroegd aflossen: liefst boetevrij

Als je inderdaad in de gelegenheid bent om vervroegd af te lossen dan doe je dat het liefst boetevrij. In de hypotheekvoorwaarden staat hoeveel je boetevrij mag aflossen. In ieder geval is dat 10% van de hypotheek per jaar. Sommige banken en hypotheekverstrekkers gaan zelfs tot 15% of 20%. Bij een hypotheek van € 200.000,- is dit dus € 20.000,-. Als je aflost uit eigen middelen (dus bijvoorbeeld omdat je een schenking kreeg) dan mag je vaak de volledige hypotheek boetevrij aflossen. Dit vind je terug in je aflosnota.

Ook als de rentevaste periode van je hypotheek afloopt is het mogelijk om boetevrij af te lossen. Je moet de bank wel laten weten dat je de hypotheek wilt aflossen voordat de rentevaste periode afloopt. Anders wordt de periode verlengd.