Kan ik een tweede hypotheek afsluiten?

Of je een tweede hypotheek op je woning kunt afsluiten, hangt af van de hoogte van je inkomen, de hoogte van je huidige hypotheek en de overwaarde die er in je woning zit. De laatste tijd zijn de prijzen van woningen flink gestegen. Als je al enige tijd een woningbezitter bent, is de kans dus behoorlijk groot dat er sprake is van overwaarde. Voor een bank of hypotheekverstrekker is dat prettig. Het betekent dat de woning op de markt meer waard is dan het bedrag waarvoor de eerste hypotheek is verstrekt. De hoogte van je inkomen speelt ook mee. Hierbij gaat het niet alleen om je bruto salaris. Extra inkomen als een dertiende maand, bonussen, overwerk, vakantiegeld en een eindejaarsuitkering tellen ook mee. Aan de andere kant wordt - net als bij het verstrekken van je eerste hypotheek - gekeken naar verplichtingen zoals partneralimentatie en schulden aan derden.

Waar sluit ik mijn tweede hypotheek af?

Een tweede hypotheek op je woning hoef je niet per se bij de bank of hypotheekverstrekker waar je al een hypotheek hebt lopen. In de praktijk is het verstandig om dit wel te doen omdat je hier doorgaans de beste voorwaarden kunt verwachten. De kans is groot dat een nieuwe hypotheekverstrekker een hogere rente rekent.

Waarvoor gebruik ik mijn tweede hypotheek?

Kun je een tweede hypotheek afsluiten? Dan is de hypotheekrente aftrekbaar als je deze gebruikt voor de verbetering van de woning die ook daadwerkelijk je hoofdverblijf is. Denk daarbij aan het aanbrengen van betere isolatie, het wegwerken van achterstallig onderhoud of het plaatsen van dakkapellen of een uitbouw. Daarnaast moet je de hypotheek binnen 30 jaar volledig en ten minste annuïtair aflossen. De rente is niet aftrekbaar als je de tweede hypotheek gebruikt voor andere zaken zoals het aflossen van een krediet of het kopen van mooie spullen als een boot, auto of vakantiewoning.