Je huis verkopen? Daar zijn verschillende manieren voor. Zo kun je dit regelen met een gewone makelaar, een internetmakelaar of je kiest ervoor zelf je huis te verkopen. Bijvoorbeeld via Marktplaats, Social Media of gewoon via je eigen netwerk. Je kunt zelf bepalen wat het beste bij jou en je budget past.  

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 28 juli 2022

1. Makelaar

Als je je huis wil verkopen, dan kun je dit samen met een makelaar doen. Die leidt het hele verkoopproces: van het adviseren bij de vraagprijs tot het opstellen van het koopcontract. Dat scheelt een hoop tijd. Alleen hier hangt wel een prijskaartje aan: een makelaar die helpt bij de verkoop van je huis vraagt vaak hoge kosten. Gemiddeld is het landelijke courtage (het bedrag dat de makelaar in rekening brengt voor de verkoop van je huis) voor een makelaar 1,5% van de verkoopprijs met een minimum van €3.250. Daarnaast is een makelaar belastingplichtig, dus over dat bedrag betaal je ook nog BTW. Toch zijn klassieke makelaars op sommige vlakken wel van meerwaarde: ze kennen de lokale markt vaak goed en denken vaak net iets meer met je mee. 

2. Internetmakelaar

Steek je de hoge makelaarskosten liever in de verbouwing van je nieuwe huis? Dan kun je kiezen voor de internetmakelaar. Die is goedkoper dan een gewone makelaar. Zaken worden dan vooral online geregeld. Wel ben je zelf verantwoordelijk voor de advertentietekst, de foto’s van je huis en het rondleiden van de kijkers. Want wie kan nou het beste vertellen over de woning dan de bewoners zelf? Uiteraard begeleidt de internetmakelaar je in het proces naar de verkoopovereenkomst.

De kosten van een internetmakelaar? Die worden afgestemd op wat je zelf doet en je de internetmakelaar voor je laat doen. Je kiest dan voor een pakket met een vaste prijs. Gemiddeld betaal je voor een internetmakelaar €1.750. JIP Makelaars is zo’n internetmakelaar. Zij kunnen je meer vertellen over de werkwijze.

3. Zelf je huis verkopen

Zelf je huis verkopen bespaart veel geld. Maar kost wel tijd. Je bent zelf verantwoordelijk voor het hele proces, zoals het vaststellen van de vraagprijs, adverteren, de kijkers rondleiden, onderhandelen over de prijs en uiteindelijk de koopovereenkomst opstellen. Kies je ervoor zelf je huis te verkopen? Vraag jezelf dan af of je hier de juiste kennis voor hebt en genoeg tijd.


Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png