Chalet kopen met eigen geld

Lekker recreëren in je eigen vakantiehuis. Het is natuurlijk het mooiste wanneer je een recreatiewoning met eigen geld kunt kopen. Dan heb je geen last van maandelijkse aflossingen zoals bij een hypotheek of persoonlijke lening. Bovendien kun je het verhuren wanneer je wilt omdat je geen last hebt van voorwaarden die worden gesteld door een bank of hypotheekverstrekker. Uiteraard moet dit wel mogen van de gemeente. En als je chalet op een recreatiepark staat, moet de eigenaar van het park toestemming verlenen voor de verhuur en aangeven onder welke voorwaarden dit kan.

Hypotheek voor mijn chalet

Als je een chalet of ander soort recreatiewoning gaat kopen, heb je in ieder geval eigen geld nodig. Een bank of hypotheekverstrekker geeft namelijk zelden een volledige hypotheek voor een recreatiewoning. Het uitgangspunt is dat een recreatiewoning later minder makkelijk te verkopen is dan je ‘gewone’ huis. Dat wordt gezien als een risico. Verder kijkt een bank altijd of je de hypotheek wel kunt betalen. Dus ook bij een hypotheek voor een chalet vraagt de bank zal naar je inkomsten en verplichtingen en/of je schulden. Vraag hypotheekoffertes op van verschillende aanbieders, want de voorwaarden lopen vaak uiteen. Je chalet is wellicht van hout, maar een stenen fundering kan een vereiste zijn en het chalet mag in ieder geval niet te verplaatsen zijn. Tot slot is een onderpand voor de hypotheek op je chalet zeer waarschijnlijk noodzakelijk. Dat kan het chalet zelf zijn, of je ‘gewone’ koopwoning (als je die hebt) of beide. Heb je voldoende overwaarde op je koopwoning? Dan kun je dit gebruiken voor de aanschaf van een chalet. Dit is financieel een stuk aantrekkelijker dan het afsluiten van een persoonlijke lening. 

Persoonlijke lening

Heb je geen eigen geld, of kun je geen hypotheek krijgen voor je chalet? Dan is een persoonlijke lening je enige optie. Hoe dat werkt lees je hier

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.