Wat bepaalt de hoogte van de rente?

  • de periode waarvoor de rente wil vastzetten
  • de hoogte van de hypotheek (100% financiering of minder)

Rentevaste periode en hypotheekrente

Iedereen die een hypotheek afsluit, betaalt hypotheekrente. Hoe hoog die rente is, hangt onder meer af van de periode die je kiest om de rente vast te zetten. Zet je de rente kort vast, dan betaal je een lagere rente dan wanneer je voor een lange rentevaste periode kiest. Want wie de rente bijvoorbeeld 10 of 20 jaar vastzet, kiest voor zekerheid. Je weet gedurende die periode precies wat je maandlasten zijn. Maar de bank weet niet wat de rente tijdens die periode gaat doen. En de bank wil geen verlies lijden op jouw hypotheek. Daarom betaal je meer rente dan wanneer je de rente bijvoorbeeld 1 jaar vastzet.

Hoogte van de hypotheek en hypotheekrente

Koop je nu een huis dan moet je bijna altijd eigen geld meebrengen. Hoe meer geld je inlegt hoe lager de rente. Het is natuurlijk wel zo dat de rente pas echt flink daalt als je 90% of minder leent van de waarde van het huis. En leen je minder dan 50% van de woningwaarde dan is de hypotheekrente het laagst.

Kan de rente nog lager?

Wil je een lagere rente krijgen dan de hypotheekverstrekker aanbiedt? Dan kan dat alleen als je er Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bij afsluit. Kun je buiten jouw schuld om je hypotheek niet aflossen dan wordt de schuld kwijtgescholden en betaalt de NHG jouw restschuld. Voor deze extra zekerheid heeft een hypotheekverstrekker wel een korting over. Deze is meestal 0,5%. Goed om te weten dat er flink wat voorwaarden zijn om voor NHG in aanmerking te komen. De belangrijkste is dat je woning niet duurder mag zijn dan 310.000 euro (2020). In 2021 ligt deze grens op 325.000 euro. 

Laagste hypotheekrente vinden?

Maak dan een vergelijking van hypotheekrentes op onze website. En wil je advies over de hypotheekrente of het afsluiten van een hypotheek? Vind dan een goede en betrouwbare hypotheekadviseur bij jou in de buurt. En weet je zelf het nodige over hypotheken dan kun je bij Independer ook zelf je hypotheek online afsluiten.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld:

Bronnen

Voor het samenstellen van deze pagina is de volgende bron geraadpleegd:

  • ​NHG