Maandlasten en aflossing

Je maandlasten bestaan uit hypotheekrente en premie-inleg in de beleggingsverzekering.

Je lost tijdens de looptijd niet af. Na 30 jaar wordt je opgebouwde saldo in de verzekering gebruikt om je beleggingshypotheek af te lossen.

Overlijdensrisicoverzekering

De beleggingsverzekering dekt ook het risico op eerder overlijden. Wel kan de hoogte hiervan bij de verschillende beleggingsverzekeringen verschillen, laat je dan ook door een goede hypotheekadviseur voorlichten. Wanneer jij (of je eventuele partner) komt te overlijden wordt met je huidige saldo óf een van tevoren afgesproken bedrag de beleggingshypotheek afgelost.

Belastingdienst en de beleggingshypotheek

Tijdens de looptijd los je niet af, zodat je maximaal profiteert van de belastingaftrek.

Als je een kapitaalverzekering voor de eigen woning afsluit valt deze in box 1. Totdat de verzekering tot uitkering komt, betaal je geen belasting over het kapitaal dat je opbouwt. Meer informatie kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Per 1 januari 2013 kan je bij nieuwe hypotheken alleen de rente aftrekken als je een annuiteiten- of lineaire hypotheek hebt.

Let op: als je nu een nieuwe beleggingshypotheek afsluit heb je geen recht op hypotheekrente aftrek. Heb je je beleggingshypotheek voor 2013 afgesloten? Dan heb je wel belasting voordeel.

Meer weten?

Onze website is actueel en helpt je de beste deals voor je hypotheek te vinden.
Wij helpen je graag op weg naar de beste passende hypotheek(adviseur) of de aanbieder met de laagste hypotheekrente.

Bij Independer kun je:

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.