Wat is een effectenhypotheek?

Een effectenhypotheek lijkt op een beleggingshypotheek met één belangrijk verschil; je belegt niet via een kapitaalverzekering. De effectenhypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening in combinatie met een beleggersrekening ofwel een effectenrekening. Deze beleggersrekening is gekoppeld (verpand) aan de hypotheek, maar je kunt zelf bepalen in welke fondsen er wordt belegd. Omdat je belegt, heb je geen zekerheid over de hoogte van het kapitaal aan het einde van de looptijd. Dit kan hoger, maar ook lager uitvallen dan verwacht.Let op: je hebt alleen recht op hypotheekrente aftrek als je je effectenhypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013.

Maandlast en aflossing

Je maandlasten bestaan uit hypotheekrente en inleg in de beleggersrekening.

Je lost de hypotheek tijdens de looptijd niet af. Na 30 jaar kunt u uw saldo op de beleggersrekening gebruiken om de effectenhypotheek af te lossen.

Overlijdensrisico

Bij een effectenhypotheek is er geen dekking voor eerder overlijden. Je kunt een overlijdensrisicoverzekering bij een verzekeringsmaatschappij naar keuze afsluiten. Op Independer vergelijk je snel en eenvoudig overlijdensrisicoverzekeringen.

Belasting en de effectenhypotheek

Tijdens de looptijd los je niet af, zo profiteer je maximaal (30 jaar) van de belastingaftrek (alleen als je de effectenhypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten).

Over het vermogen in de beleggingsrekening is per jaar 1,2% vermogensrendementsheffing verschuldigt. Wel mag je (fiscaal gezien) de beleggersrekening op elk moment voor een ander doel dan aflossing van de hypotheek gebruiken. Meer informatie kun je vinden op de site van de Belastingdienst.

Per 1 januari 2013 kan je bij nieuwe hypotheken alleen de rente aftrekken als je een annuiteiten- of lineaire hypotheek hebt.

Meer weten?

Onze website is actueel en helpt je de beste deals voor je hypotheek te vinden. Wij helpen je graag op weg naar de beste passende hypotheek(adviseur) of de aanbieder met de laagste hypotheekrente. 

Bij Independer kun je:

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.