Over de spaarhypotheek

Houd je niet van verrassingen en neem je liever geen risico’s? De spaarhypotheek geeft de volledige zekerheid dat je aan het einde van de looptijd je hypotheek hebt afgelost. Je sluit naast de hypotheek een levensverzekering af waarin je per maand een bedrag spaart. De rente die je op je spaarsaldo ontvangt is altijd gelijk aan de hypotheekrente. 

Maandlasten en aflossing

Kies je voor een spaarhypotheek? Dan bestaan je maandlasten uit hypotheekrente en premie-inleg in de spaarverzekering. Je lost tijdens de looptijd niet af. Na 30 jaar wordt je spaarsaldo gebruikt om je spaarhypotheek af te lossen.

Overlijdensrisicoverzekering

De spaarhypotheek dekt ook het risico op eerder overlijden. Wanneer jij (of je eventuele partner) komt te overlijden, wordt de spaarhypotheek afgelost.

Belasting en de spaarhypotheek

Tijdens de looptijd los je de spaarhypotheek niet af, zodat je maximaal profiteert van de belastingaftrek (alleen als je de spaarhypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten).

Als je een spaarverzekering voor de eigen woning afsluit valt deze in box 1, maar hier gelden wel bepaalde regels voor. Totdat de verzekering tot uitkering komt, betaal je geen belasting over het kapitaal dat je opbouwt. Meer informatie kun je op de site van de Belastingdienst vinden. 

Na 1 januari 2013 is voor nieuwe hypotheken belastingaftrek alleen nog mogelijk bij een annuiteitenhypotheek.

Let op: je hebt alleen recht op hypotheekrente aftrek als je je spaarhypotheek hebt afgesloten voor 1 januari 2013.

Meer weten?

Onze website is actueel en helpt je de beste deals voor je hypotheek te vinden. Wij helpen je graag op weg naar de beste passende hypotheek(adviseur) of de aanbieder met de laagste hypotheekrente.

Bij Independer kun je:

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.