Je bent officieel een starter op de woningmarkt als je geen eigen huis achterlaat en voor het eerst een huis koopt. Om het voor starters wat makkelijker te maken en de huizenmarkt zo te stimuleren, verstrekken sommige gemeentes startersleningen. Je leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris.

Gratis oriëntatiegesprek

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 23 januari 2023

Zo werkt een starterslening

Een starterslening is een annuïteitenlening en loopt 30 jaar. Een annuïteit is een vast bedrag. Tijdens de looptijd los je iedere maand hetzelfde vaste bedrag af. Aan het eind van de looptijd is de lening volledig afgelost. Het voordeel van een starterslening is dat je de eerste drie jaar geen rente en aflossing hoeft te betalen. Dit ga je pas vanaf het vierde jaar doen. Is je inkomen vanaf het 4e jaar niet voldoende om te gaan aflossen? Dan wordt er gekeken naar hoeveel je wel kunt betalen. Je mag de lening altijd boetevrij (tussentijds) aflossen.

Voorwaarden startershypotheek

De starterslening overbrugt het gedeelte van de hypotheek dat je tekort komt. Stel: je wilt een huis kopen voor € 175.000 maar je kunt maar € 160.000 aan hypotheek krijgen. Je kunt dan voor die overige € 15.000 een starterslening aanvragen. Helaas kun je niet bij iedere gemeente een starterslening krijgen. De starterslening wordt verstrekt door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). Op de website van de SVn kun je zien of jouw gemeente meedoet. Doet je gemeente mee? Dan kun je een aanvraag indienen bij de SVn. Goed om te weten: de aanvullende voorwaarden verschillen per gemeente. 

De algemene voorwaarden zijn: 

  • Een starterslening kan alleen verstrekt worden door de gemeente waar je het huis koopt.
  • Het moet je eerste koophuis zijn en je moet er zelf gaan wonen.
  • Zowel de hypotheek als de starterslening moeten voldoen aan de NHG voorwaarden.
  • De rentevaste periode van je (eerste) hypotheek moet minimaal 10 jaar zijn.
  • Een variabele rente is niet mogelijk.
  • Je moet minimaal 18 jaar oud zijn.

De rente die je betaalt voor je starterslening kun je aftrekken van de belasting. Dit is een uitzondering, want normaal gesproken is de rente van een lening pas aftrekbaar als de lening ook wordt afgelost.

- Esther, expert hypotheken

Kosten startershypotheek

Een starterslening kost je ook geld. De lening wordt namelijk gezien als een (tweede) hypotheek en de notaris moet de lening inschrijven in het kadaster. Hiervoor betaal je dus notariskosten. Daarnaast rekent het SVn afsluitkosten: dit is eenmalig € 750,00. Het maakt hierbij niet uit wat het bedrag van de lening is. En omdat de starterslening ook met NHG moet worden afgesloten, betaal je ook de 0,7% NHG afsluitprovisie. Bij een lening van € 15.000 is dat dus € 105,00.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png