Weet je niet wat voor hypotheek je moet afsluiten of wat er bij komt kijken? Dan kun je je laten adviseren door een hypotheekadviseur. Hij of zij regelt dan (tegen betaling) alles voor je. Je krijgt een persoonlijk advies en de hypotheek wordt voor je afgesloten. Het regelen van de hypotheek is bemiddelen. Je betaalt dus voor advies én bemiddeling.

Online hypotheek regelen

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 21 december 2022

Kosten van het adviesgesprek

Meestal betaal je een vast bedrag voor het advies en de bemiddeling. Dit bedrag spreek je van tevoren af. De advies- en bemiddelingskosten verschillen per organisatie, maar gemiddeld is dit € 2300,-. Soms betaal je op basis van een uurtarief. Een gemiddeld uurtarief voor een financieel adviseur is € 120,-. Vergeet dan niet te vragen hoeveel tijd de adviseur nodig heeft om alles te regelen. Gemiddeld ligt dit tussen de 20 en 25 uur voor een nieuwe hypotheek. De adviseur kan dit van tevoren inschatten. Voor een starter heeft een adviseur vaak minder tijd nodig dan voor een doorstromer. Dit komt omdat je als doorstromer al een hypotheek verleden hebt. De adviseur heeft hier dan meer werk aan. Soms kun je de advies- en bemiddelingskosten meenemen in je hypotheekbedrag. Dit wordt dan verrekend met je maandlasten.

Hypotheek via een bank

Sluit je je hypotheek af via je bank? Dan is dit vaak voordeliger dan een adviseur die meerdere producten biedt. Een nadeel is dat de bank je alleen haar eigen product adviseert. Hierdoor heeft de adviseur van de bank minder tijd nodig om het juiste product te vinden, en kan daarom wat voordeliger zijn.

Digitaal Advies

Er zijn meerdere manieren om een hypotheek af te sluiten. Je kunt er voor kiezen om iemand bij je thuis te laten komen, maar je kunt ook een afspraak bij een adviseur op kantoor maken. Naast deze traditionele manieren kun je ook online, telefonisch of via een webcam een gesprek voeren. Soms kan dit samen met het advies, maar niet altijd. Bedenk van tevoren goed wat je wilt en wat voor jou geschikt is.

Execution only

Wil je geen advies? Dan kun je ook kiezen voor execution only. Je betaalt dan alleen voor het bemiddelingsgedeelte, dus voor het afsluiten en regelen van je hypotheek. De kosten hiervoor liggen zijn € 895 euro. Als je kiest voor execution only bespaar je dus veel in kosten. Maar denk wel goed na of dit voor jou geschikt is. Als je een lastige situatie hebt, kun je misschien niet alles zelf. Er gelden bijvoorbeeld andere belastingregels voor mensen die niet in loondienst zijn, maar een eigen bedrijf hebben. Zit je in deze situatie ? Dan kun je beter naar een financieel adviseur gaan. Op dit moment kun je nog niet bij alle partijen zonder advies een hypotheek afsluiten.

Een hypotheek bij Independer in twee smaken

Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig of samen met een hypotheekadviseur. Wat je ook kiest, je krijgt altijd deskundige begeleiding.

Meest gekozen
Bij Van Bruggen Adviesgroep

Met adviseur

Afsluitkosten

Oriëntatiegesprek: gratis

Advies op maat en afsluiten: vanaf 2250,-

 • Je start met een gratis oriëntatiegesprek
 • Binnen 1 uur meer zekerheid
 • Op één van de 60 kantoren of via videobellen
 • Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders
 • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast
Bij Independer

Zonder adviseur

Afsluitkosten

Aanvragen renteaanbod: gratis

Afsluiten hypotheek: 895,-

 • Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek
 • Je weet zelf veel van hypotheken
 • Keuze uit 14 aanbieders
 • Persoonlijke begeleiding
 • Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 • NHG
 • Eigenhuis
 • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png