Als je op zoek bent naar een huis, dan zie je bij de vraagprijs van bestaande woningen vaak ‘kosten koper’ (k.k.) staan. Dit zijn kosten die je als huizenkoper moet betalen. Waaruit bestaan deze kosten precies?

Bereken maximale hypotheek

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 23 januari 2023

Wat is kosten koper?

Bij de verkoop en overdracht van een huis komen kostenposten kijken. De kosten koper zijn officieel de kosten die je als nieuwe koper voor je rekening neemt om het huis te kopen van de verkoper. De vaste kosten koper zijn: 

  • ​overdrachtsbelasting 
  • notariskosten

De overdrachtsbelasting is 2 % van de koopsom. De notariskosten kunnen verschillen, maar denk aan een bedrag van € 1.200 tot € 1.500 voor het passeren van de eigendoms- en nieuwe hypotheekakte.

Natuurlijk brengt de aankoop van een nieuw huis nog meer kosten met zich mee. Veel mensen zien die ook als kosten koper. De totale kosten die je maakt om een huis te kopen en een hypotheek af te sluiten, liggen tussen de 4 % en 5 % van de koopsom. Benieuwd naar een uitgebreid voorbeeld van alle kosten die komen kijken bij de aankoop van een huis? Dat vind je onderaan deze pagina.

Kosten koper berekenen

Overdrachtsbelasting

Overdrachtsbelasting is een belasting over 2 % van de koopsom. Dit betaal je als je eigenaar wordt van een bestaand huis. Je betaalt de overdrachtsbelasting via de notaris, op het moment van de overdracht. 

Overdrachtsbelasting is niet aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Maar heb je hiervoor een lening afgesloten? Dan is de rente over deze lening wel aftrekbaar. 

In sommige gevallen hoef je de overdrachtsbelasting niet te betalen:

  • ​Wanneer je mede-eigenaar van een huis wordt, omdat je in gemeenschap van goederen trouwt met iemand die een koophuis heeft. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap. 
  • Wanneer je een huis erft. 
  • Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt. 
  • Wanneer je een starter tusen de 18 en 35 jaar oud bent. De startersvrijstelling ligt in 2023 bij 440.000 euro.
  • Wanneer je landerijen en landgoederen koopt.
  • Bij een bedrijfsoverdracht tussen familieleden.

Krijg je een huis via een schenking? Dan betaal je wél overdrachtsbelasting. 

Notariskosten

Onder notariskosten vallen de uren die de notaris kwijt is aan het opstellen van rechtsgeldige aktes, zoals de hypotheekakte. En de inschrijving van deze aktes bij het Kadaster. Het Kadaster is de overheidsinstelling die de gegevens bijhoudt van alle gebouwen in Nederland. Op de factuur van de notaris staat ook een verrekening van de zakelijke lasten van de verkoper van het huis. Dat zijn vooruitbetalingen aan de gemeente en het waterschap, voor bijvoorbeeld onroerende zaakbelasting (OZB) en rioolheffing. 

De koper van het huis betaalt de notariskosten. Als koper mag je de notaris kiezen, dus kijk je in de zoektocht naar de meest gunstige prijs.

Aanvullende kosten koper

Het kan zijn dat je te maken krijgt met extra kosten koper. Dan zijn vaak zaken die je zelf gekozen hebt. Zoals een aankoopmakelaar, hypotheekadviseur of een aangevraagde bankgarantie. De extra kosten koper moet je ook bij de notaris verrekenen.

Nieuwbouwhuis? Geen kosten koper

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan heb je geluk. Bij een nieuw huis heb je namelijk weinig te maken met kosten koper. Bij de vraagprijs zie je dan staan: vrij op naam (v.o.n). Dit betekent dat je niet hoeft te betalen voor de notaris en de inschrijving in het Kadaster. Ook geldt voor een nieuwbouwhuis geen overdrachtsbelasting van 2 %.

Nieuw huis kopen?

Dan wil je vast graag weten wat de totale kosten koper van je huis zijn. En hoeveel eigen geld je moet inleggen. Zo krijg je een goed beeld van je mogelijkheden. 

Voorbeeldhuis

Aan welke kosten moet je denken als je een nieuw huis koopt? In de tabel hieronder vind je een voorbeeld:

Huis en hypotheek € 250.000
Overdrachtsbelasting (2 % van de koopsom) € 5.000
NHG (0,70 % van de hypotheek) € 1.750
Afsluitkosten (via Independer) € 895
Notariskosten € 1.200
Taxatiekosten € 450
Bankgarantie € 250
Bouwkundige keuring € 500
Aankoopmakelaar geen vaste prijs
Eigen geld dat je minimaal moet inleggen € 10.045

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Belastingdienst
  • Het Kadaster

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png