Om je hypotheek definitief af te sluiten moet je eerst langs de notaris. De notaris zorgt ervoor dat je huis en je hypotheek worden ingeschreven in een openbaar register: het Kadaster. Voor de notaris betaal je altijd extra kosten.

Regel je hypotheek

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 05 maart 2021

Wat doet een notaris?

  1. De notaris zorgt ervoor dat je nieuwe huis ook echt van jou wordt. Dit doet hij of zij door in het Kadaster het huis op jouw (en je eventuele partner) naam te zetten.

  2. Daarnaast registreert de notaris je hypotheek en koppelt hij of zij deze aan je huis. De notaris noemt dit het inschrijven van de hypotheek en eigendomsakte. Zo kunnen banken en andere instanties zoals de Belastingdienst en notarissen zien dat je huis op jouw naam staat en een hypotheek heeft.

  3. Verder controleert de notaris je persoonsgegevens om te zien of je wel echt de persoon bent die het koopcontract heeft ondertekend en de hypotheek heeft aangevraagd. Klopt er iets niet? Dan nemen ze contact op met de bank. Tot slot checken ze verschillende registers op schulden en fraude.

  4. Als laatste zorgt de notaris er ook voor dat de koopsom van het huis bij de verkoper terecht komt. Voordat je bij de notaris komt, heb je al een nota van afrekening gehad. Hierop staan alle kosten die met je huis en hypotheek te maken hebben. Onderaan de streep staat het bedrag wat je zelf moet bijbetalen of nog ontvangt. Vaak moet je bijbetalen omdat de totale kosten die jij als koper hebt hoger zijn dan de hypotheek die je kunt lenen. Dit bedrag moet je overmaken voordat je bij de notaris komt.Heb je te maken met een bankgarantie of waarborgsom? Dan gaat dit ook via de notaris. De bank stuurt de bankgarantie naar de notaris en laat dit aan de verkopers weten. In het geval van een waarborgsom kun je deze naar de notaris overmaken.

Wat kost een notaris?

Je betaalt de notaris per akte die hij opstelt. Deze kosten bestaan uit de uren die de notaris bezig is met je dossier en de kosten die hij maakt om je persoonsgegevens te checken en in te schrijven in het Kadaster. De kosten zijn per persoon verschillend. Bij het kopen van een huis is het gemiddeld € 1.100,-. Bij het oversluiten ben je ongeveer € 600,- kwijt.

Wanneer en hoe kies je een notaris?

Is je bod geaccepteerd door de verkopers? Dan wordt er een verkoopcontract opgesteld door de makelaar of door de verkopers zelf. Dit is een goed moment om op zoek te gaan naar een notaris. Je kunt een notaris in de buurt bellen of via internet vergelijken. Vraag altijd een prijsopgave, zodat je vooraf weet wat de kosten zijn. De notaris nodigt je altijd uit voor een kennismakingsgesprek zodat zij de akte goed kunnen opmaken. Eventueel kun je in dit gesprek ook andere wensen bespreken, zoals een samenlevingscontract of testament.

Ga je je hypotheek oversluiten bij een andere hypotheekaanbieder? Dan moet je ook naar de notaris. Ze stellen dan alleen een hypotheekakte op.

- Marga, expert hypotheken

Eigendomsakte en hypotheekakte: dit staat erin

De notaris maakt een eigendomsakte en een hypotheekakte. In de eigendomsakte staan alle afspraken en gegevens van je huis. Denk hierbij aan je eigen gegevens en de gegevens van de verkoper, de grootte van het perceel, eventuele erfpacht of overpad en wat de afgesproken prijs is voor je huis.

In de hypotheekakte staat onder andere de hoogte van de hypotheeksom, de gegevens van je huis en de afspraken die je hebt gemaakt over de looptijd van je hypotheek. Maar het belangrijkste doel van de akte is dat de bank hiermee zorgt dat zij je huis mogen verkopen als je de hypotheek een aantal maanden niet betaalt. Dit heet executieverkoop.

Hypotheek later verhogen? Kies voor verhoogde inschrijving

Wil je in de toekomst misschien je hypotheek verhogen? Dan moet je hiervoor opnieuw notariskosten maken. Als je dit niet wilt, kun je het beste bij het afsluiten van je hypotheek kiezen voor een verhoogde inschrijving. Dit doe je als je bijvoorbeeld nu al weet dat je over een tijd gaat verbouwen. Je kunt dan je hypotheek tussentijds verhogen zonder dat je opnieuw naar de notaris moet. Wel krijg je nog met andere kosten te maken, zoals de hypotheekadviseur en een taxatierapport. Wil je een verhoogde inschrijving? Geef dit aan bij je hypotheekaanvraag.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png