Wat zijn taxatiekosten?

Taxatiekosten zijn niet altijd hetzelfde en soms zelfs onderhandelbaar. Vaak wordt hiervoor de waarde van je huis (na taxatie) aangehouden. Hoe meer je huis waard is, hoe hoger de taxatiekosten dus zijn. Je kunt ook van tevoren een vast bedrag afspreken. In dit vaste bedrag zitten dan alle kosten verwerkt. Er zijn speciale taxatiebureaus, maar sommige makelaars kunnen ook taxateurs zijn. Maak je gebruik van een makelaar bij de aankoop van je huis? Dan kan hij of zij de taxatie regelen bij een derde partij. De taxateur mag niet in het belang van iemand werken. De verkopende of aankopende makelaar kan dus nooit de taxatie doen, maar een derde en onafhankelijke makelaar wel.

Nieuwbouwwoning: niet altijd taxatie nodig

Als je een nieuwbouwhuis koopt hoef je geen taxatie te laten doen. Je moet het huis dan wel binnen een jaar na oplevering kopen, anders kunnen de woningprijzen in de tussentijd gedaald zijn. In dat geval moet je de woning alsnog verplicht laten taxeren.

Bijkomende kosten/ taxatierapport

Als je geen vaste prijs voor het taxatierapport afspreekt, moet je vaak nog bijkomende kosten betalen. Denk hierbij aan BTW en bepaalde verschotten. Verschotten zijn extra kosten die gemaakt worden om een woning goed te kunnen taxeren. Je ziet niet altijd direct aan het huis wat het waard is. Sommige zaken zie je niet met blote oog, maar hebben wel invloed op de waarde van het huis. Denk bijvoorbeeld aan het bestemmingsplan van de gemeente, afgegeven vergunningen, milieuvervuiling in de buurt of in de lucht. De taxateur doet hier onderzoek naar bij de gemeente. De gemeente rekent hier vaak kosten voor. Deze kosten vallen onder verschotten. Ook het onderzoek naar de eigendomspapieren van de verkoper vallen hieronder. De kosten voor verschotten verschillen per gemeente, maar zijn maximaal € 70,00. 

Nationale Hypotheek Garantie

Koop je een huis met NHG? Dan moet de taxateur een keurmerk hebben van het Nederlands Woning Waarde Instituut (NWWI). Een huis kopen met Nationale Hypotheek Garantie is een extra zekerheid voor de geldverstrekker. Dit is verbonden aan een aantal regels en voorwaarden.

Bouwkundige keuring

Als uit het taxatierapport blijkt dat er veel achterstallig onderhoud is, kan de bank een bouwkundige keuring eisen. Een bouwkundige keuring voer je uit om er achter te komen in wat voor staat het huis is. Denk aan de kwaliteit van het dak bijvoorbeeld. Een taxateur kan dit niet vaststellen. Na de keuring weet je wat er moet gebeuren en wat dat ongeveer gaat kosten.

Nieuw taxatierapport sinds 1 oktober 2021

Ben je van plan om binnenkort een woning te laten taxeren? Dan is het goed om te weten dat de prijs voor een taxatierapport sinds 1 oktober 2021 zo'n 200 euro duurder is geworden. Dit komt door nieuwe regels voor taxaties die op deze datum zijn ingegaan. Volgens de nieuwe eisen moeten taxateurs beter kijken naar de bouwkundige staat van je nieuwe woning. Zo kan de taxateur je sneller doorsturen naar een bouwkundig expert. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de objectiviteit en integriteit van de taxateur. De taxateur mag bijvoorbeeld niet de verkopend makelaar zijn, of bij hetzelfde makelaarskantoor werken. Ook is de taxateur verplicht om altijd de reële waarde van de woning op te schrijven. Ook als je veel meer voor je huis betaalt, omdat je bijvoorbeeld moet overbieden.

Internettaxatie bij NHG hypotheek

Kies je voor een hypotheek met NHG? Dan kun je sinds 1 juli 2021 in sommige gevallen ook kiezen voor een 'internettaxatie' of 'desktoptaxatie'. Dit is een taxatievorm waarbij de taxateur de taxatie op afstand uitvoert. Dit wordt gedaan met behulp van een statistisch model en data over de woningmarkt. Een bekende aanbieder van deze vorm van taxeren is Calcasa. Deze vorm van taxatie kan je gebruiken als je een woning koopt, maar ook bij het oversluiten van je hypotheek. In beide gevallen mag het hypotheekbedrag maximaal 90 procent van de marktwaarde bedragen. Dit betekent dat je wel voldoende eigen geld moet hebben. Een internettaxatie heeft als voordeel dat het een stuk goedkoper is dan een normale taxatie. 

Let op: er zijn (nog) niet veel aanbieders die een online taxatierapport accepteren. Ook gelden er altijd voorwaarden. Je moet namelijk kiezen voor een hypotheek met NHG én voldoende eigen geld inbrengen. 

Taxatie als je wilt verbouwen

De taxateur schat de waarde van het huis in voor en na verbouwing. Vermeldt de taxateur de waarde na verbouwing in het taxatierapport? Dan wordt deze waarde door de geldverstrekker overgenomen om de maximale toegestane hypotheek te berekenen. Het deel van de hypotheek wat gebruikt wordt voor een verbouwing, wordt in een bouwdepot gedaan.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Calcasa
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.