Maximale hypotheek berekenen

Plan gratis oriënterend gesprek in
 • Werken met meer dan 30 aanbieders
 • Binnen 24 uur gratis oriëntatiegesprek
 • Zorgeloos en snel geregeld

Maximale hypotheek berekenen

Benieuwd naar de maximale hypotheek die je kunt afsluiten? Met onze tool heb je binnen een paar klikken een goede inschatting van het maximale bedrag dat jij als hypotheek kan afsluiten. Zo weet je meteen welke richting je op kunt met huizen zoeken. De zoektocht naar een koopwoning start met weten wat je budget is.

Stappenplan maximale hypotheek berekenen

Met onze handige tool bereken je de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Voor de berekening hebben we de volgende informatie nodig:

 1. Je bruto jaarinkomen. Weet je dit niet? wij helpen je een inschatting maken.
 2. Je geboortedatum.
 3. Koop je samen of alleen?
 4. Indien samen, het bruto jaarinkomen van je partner.
 5. Indien samen, het geboortejaar van je partner.
 6. Of je leningen of schulden hebt en zo ja, hoe hoog die zijn. Denk aan een persoonlijke lening, studsieschuld, private lease of partneralimentatie.

Vervolgens zie je een indicatie voor jouw maximale hypotheek en de bijbehorende maandlasten. Je kunt verdere details van deze berekening bekijken, de berekening aanpassen en de berekening opslaan om later nog eens te bekijken. Klaar voor de volgende stap? Plan dan een gratis oriëntatiesgesprek in.

Maximale hypotheek berekenen: waar hangt het vanaf?

Er spelen een aantal factoren een belangrijke rol in het berekenen van je maximale hypotheek. De hoogte van je maximale hypotheek hangt onder andere af van de volgende punten.

Inkomen

Eén van de belangrijkste factoren waarmee je maximale hypotheek wordt berekend is je inkomen. Hoe hoger je inkomen is, hoe meer je kunt lenen. Of je met jouw salaris een huis kunt kopen, is ook afhankelijk van je andere financiële verplichtingen.

Leeftijd

Iedereen mag een hypotheek aanvragen. Geldverstrekkers houden wel rekening met de leeftijd van de aanvrager. Vanaf 57 jaar wordt je gezien als senior en wordt er rekening gehouden met een seniorenhypotheek.

Dienstverband

Wat voor dienstverband je hebt is ook belangrijk voor de hypotheekverstrekker. Ben je in loondienst en heb geen vast contract? Dan wil de hypotheekaanbieder een werkgeversverklaring van je werkgever hebben. Hiermee geeft de werkgever aan dat hij/zij de bedoeling heeft je vast in dienst te nemen. Ben je ZZP’er? Dan gelden er andere regels.

Financiële verplichtingen

Niet alleen je inkomen is belangrijk. Als je per maand namelijk veel financiële verplichtingen hebt, kan er van je inkomen weinig meer overblijven. Daarom kijkt de hypotheekaanbieder ook altijd naar je verplichtingen per maand. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alimentatie of leningen. Maar ook naar andere schulden die je in het verleden hebt gehad. Deze leningen staan geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Ook als je de lening inmiddels hebt afbetaald staat deze nog steeds geregistreerd en moet je hem opgeven bij je hypotheekverstrekker.

Bijvoorbeeld:

Toetsinkomen

Het toetsinkomen is het inkomen waarmee de hypotheekverstrekker berekent hoeveel je maximaal kunt lenen. De hypotheekverstrekker kijkt hierbij ook naar de eerder genoemde financiële verplichtingen Op basis hiervan bepalen ze het toetsinkomen. Het toetsinkomen is dus niet altijd gelijk aan je bruto inkomen. Heb je namelijk veel financiële verplichtingen? Dan wordt het maximaal te lenen bedrag steeds lager.

Waarde van het huis

Als de bank je maximale hypotheek berekent willen ze ook de waarde van het huis weten. Sommige hypotheekverstrekkers bieden je een hogere hypotheek als je deze gebruikt voor energiebesparende middelen zoals zonnepanelen of een zuinige HR-ketel.

Loan to value

Loan to value is de verhouding tussen de marktwaarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Dit percentage bepaalt hoeveel procent je van de marktwaarde van de woning mag lenen. De marktwaarde van je huis wordt bepaald door middel van een taxatie. Hiermee weet de hypotheekverstrekker of het huis waard is wat jij ervoor wilt betalen.

Koop je samen of alleen

Koop je samen, dan wordt de hypotheek berekend op basis van beide inkomens. Hoe meer inkomen, hoe hoger de hypotheek die je kunt krijgen.

Toetsrente

Als de hypotheekrente hoog is, heb je ook hogere maandlasten. Hypotheekverstrekkers houden hier rekening mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. De rente waarmee ze rekenen als ze je maximale hypotheek berekenen heet de toetsrente. Deze rente is anders dan de hypotheekrente die je betaalt en is afhankelijk van de rentevaste periode die je kiest. Kies je een korte rentevaste periode met een lage rente? Dan zal een hypotheekverstrekker je sneller een hoge maximale hypotheek geven. De rente is namelijk laag. Als de rente in de tussentijd stijgt, merk je dit sneller omdat je rentevaste periode kort is. Banken rekenen bij een korte rentevaste periode altijd met een minimum rente, ook al is de daadwerkelijke rente lager, om dit te voorkomen.

Hypotheek oversluiten

Heb je al een hypotheek? Dan kun je ook kiezen voor het oversluiten van je hypotheek. Bijvoorbeeld omdat de rente bij de nieuwe hypotheek lager is. Of omdat de nieuwe hypotheek betere voorwaarden heeft.

Actuele hypotheekrente

Als de hypotheekrente hoog is, heb je ook hogere maandlasten. Hypotheekverstrekkers houden hier rekening mee bij het bepalen van de maximale hypotheek. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) krijg je van de bank een lagere rente, omdat ze meer zekerheid hebben. Benieuwd naar de huidige stand van de hypotheekrente? Hier vind je een overzicht actuele hypotheekrente.

Jouw hypotheek in 4 stappen

 1. Stap 1

  Zelf berekenen

  Benieuwd wat er mogelijk is? Maak meteen een eerste berekening.

 2. Stap 2

  Gratis oriëntatiegesprek

  Bekijk samen met een adviseur wat het beste bij je past.

 3. Stap 3

  Hypotheek op maat

  Wij bespreken de mogelijkheden met je tot financieren, je maakt een keuze.

 4. Stap 4

  Huis gekocht

  Hypotheek geregeld! Gefeliciteerd met je nieuwe woning.

Eerst even sparren?

Liever eerst wat meer weten over je mogelijkheden? Maak een vrijblijvende afspraak en stel je vragen een adviseur. Gewoon vanaf de bank. Je zit nog nergens aan vast.

Afspraak maken

Ook handig bij het kopen van een huis

Nu je jouw maximale hypotheek berekend hebt, is het tijd om over de vervolgstappen na te denken. De zoektocht naar jouw droomhuis kan beginnen nu je weet wat je budget is. Plan een aantal bezichtigingen in. Met onze checklist heb je een houvast tijdens de bezichtigingen. Na het vinden van je droomhuis ga je natuurlijk aan de slag met de hypotheek, maar er komt meer bij kijken.

Eigen geld

Je mag het volledige aankoopbedrag van het huis lenen met de hypotheek. Het is mogelijk om eigen geld in te brengen, om het leenbedrag te verlagen. Dit klinkt aanlokkelijk, maar zorg dat je niet al je eigen geld in de aankoop steekt. Het kopen van een huis heeft altijd extra bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan de kosten koper, taxatiekosten, makelaarskosten of een bouwkundige keuring. Zorg dat je hier een goede schatting van hebt en houd wat extra geld achter de hand voor onverwachte uitgaven. Ook de verhuizing zelf zal geld gaan kosten,

Bouwdepot

Wil je gaan verbouwen in jouw nieuwe huis? Dan kun je de kosten meefinancieren met je hypotheek. Je reserveert een stukje van je hypotheek om de verbouwing mee te betalen. Dit heet een bouwdepot. Er zijn wel altijd voorwaarden verbonden aan het afsluiten van een bouwdepot. De hoogte van het bouwdepot wordt bepaald door de waarde van de woning na het verbouwen.

Al meer dan 20 jaar duidelijk, transparant én voordelig

Met jouw support en met die van onze 1 miljoen klanten per jaar, blijven we de beste deals voor je vinden. En houden we de markt scherp.

8,8
Op basis van 353 klantbeoordelingen
8,0
02 november 2022
‘Goed overzichtelijk’
Anoniem, 'T HARDE
8,0
02 november 2022
‘Goed overzichtelijk’
Anoniem, 'T HARDE

Zelf je hypotheek regelen

Via Independer kun je zelf je hypotheek online regelen via execution only. Je krijgt in dit geval geen advies van een adviseur, maar we helpen je wel bij elke stap van het proces. 

Als je de aanvraag voor execution only hebt gedaan neemt één van de hypotheek experts van Independer vrijblijvend contact met je op. Deze expert wordt je vaste contactpersoon bij Independer. Hij of zij bespreekt de aanvraag met je en helpt je daarna bij iedere stap. Je kiest dus zelf, maar wij doen de rest. De doorloopt de volgende stappen:

 1. Kies je hypotheek.
 2. Test je kennis om te bepalen of je zelf mag afsluiten.
 3. Overleg de aanvraag met een hypotheekexpert van Independer.
 4. Ontvang een renteaanbod.
 5. Rond de aanvraag af.
 6. Onderteken de offerte en wij regelen de rest.

Verdiep jezelf goed in het traject van execution only. Bij Independer denken we dat iedereen met voldoende kennis van hypotheken, zelf online zijn of haar hypotheek kan regelen. Maar er zijn een aantal situaties waarbij je goed naar je hypotheek moet kijken. Bijvoorbeeld als je ZZP'er bent of als je al een hypotheek hebt. Kom je er toch niet uit? Vind je het lastig, of twijfel je toch? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan.Meestgestelde vragen over maximale hypotheek

Ben je je aan het verdiepen in hypotheken? Dan ontdek je dat er veel verschillende hypotheekvormen bestaan. Starters kiezen vaak voor een een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Andere vormen zijn:

Wil je weten wat de verschillen zijn? Lees meer over hypotheekvormen.

Heb je al kennis van hypotheken en weet je precies wat je wil? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek zelf te regelen. Wil je weten hoe dit werkt? Bekijk dan ons stappenplan. Heb je liever hulp en advies bij je aanvraag? Dan kun je het beste kiezen voor een hypotheekadviseur. We leggen je graag alles uit tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek.

Gratis oriëntatiegesprek

Via de rentevergelijking op onze website kun je eenvoudig hypotheken vergelijken. Je ziet dan direct welke hypotheek voor jou de goedkoopste is. Ook kun je kijken naar de reviews en de algemene beoordeling van iedere hypotheekverstrekker. Zo vergelijk je niet alleen op de hypotheekrente, maar ook op de kwaliteit. 

De maandlasten die bij jouw maximale hypotheek horen, zie je als je de maximale hypotheek berekenen tool bovenaan de pagina volledig invult. We hebben ook een speciale tool om alleen de hoogte van je maandlasten te berekenen.

De hoeveelheid eigen geld dat je mee moet nemen bij de aankoop van een huis hangt af van de koopsom van het huis. Gemiddeld moet je denken aan ongeveer 5% van de koopsom dat je nodig hebt aan eigen geld.

Ja, je moet al je schulden opgeven bij een hypotheekaanvraag. Dus ook je studieschuld. De hypotheekverstrekker gaat uit van je oorspronkelijke studieschuld, min eventuele extra aflossingen.

De hypotheekverstrekker kijkt naar jouw huidige inkomen én dat van de laatste 2 á 3 jaar. Het gemiddelde inkomen van deze jaren mag niet hoger zijn dan je inkomen van het laatste jaar. Een bewijs voor je gemiddelde inkomen, is een verklaring van het UWV. Je kan deze zelf downloaden. Ook met een verklaring van het uitzendbureau of een arbeidsmarktscan kan je je inkomen aantonen. Meer weten? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur.

Jazeker! Bij het invullen van je bruto jaarinkomen staat de optie 'help mij inschatten'. Daar kun je aangeven dat je zzp'er bent. Op basis van jouw antwoord wordt gevraagd naar je netto inkomen van de afgelopen drie jaar. Dit wordt gebruikt om een gemiddeld bruto jaarinkomen te berekenen.

Ben je korter dan twee jaar zelfstandig ondernemer? Dan kan het moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen. Niet alle hypotheekaanbieders nemen je inkomen mee voor je hypotheek. Als ze dat wel doen vragen ze altijd naar meer gegevens, zoals een prognose voor de aankomende jaren.

Op onze website kun je hypotheken vergelijken en een renteaanbod aanvragen. Jouw vaste hypotheekexpert regelt je hypotheek van A tot Z.

ontdek wat we nog meer voor je doen

Ken ik jou niet ergens van?

Marga Lankreijer-Kos, hypotheekexpert bij Independer, ken je misschien van TV. Waar ze regelmatig aanschuift als expert in programma’s zoals 1Vandaag of Radar. Om daar in begrijpelijke taal uitleg te geven bij de laatste ontwikkelingen in hypothekenland. Wil je ook zelf eens sparren met een hypotheekadviseur? Zodat je straks met een goed gevoel de beste keuzes maakt? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan. Vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.  

Afspraak maken

Marga Lankreijer

Blijf op de hoogte van de actuele hypotheekrentes

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Meld je dan nu aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top 3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door hypotheekexpert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd hypotheekexpert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.

  

Laatste update datum: 17-11-2022

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.