Wat is loan-to-value?

Loan-to-value is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van je huis. Dit bepaalt hoeveel procent van je marktwaarde je mag lenen. De marktwaarde van je huis wordt bepaald door middel van een taxatie. De hypotheekverstrekker wil dan weten of het huis waard is wat jij ervoor betaald hebt. Is dit in verhouding? Dan zorgt het ervoor dat je niet te veel leent en hierdoor veel te zware maandelijkse hypotheeklasten hebt.

Loan-to-value daalt

Sinds 1 januari 2013 wordt de loan-to value waarde steeds lager, naar uiteindelijk 100%. Je kunt dus steeds minder lenen ten opzichte van de waarde van je huis. In 2013 kon je bijvoorbeeld 105% van de marktwaarde lenen. Stel dat je huis € 200.000 waard was. Dan kon je destijds € 210.000 lenen.

Er is een duidelijk verloop te zien in de afgelopen jaren en de komende jaren:

  • 2013: 105% van de marktwaarde 
  • 2014: 104% van de marktwaarde
  • 2015: 103% van de marktwaarde
  • 2016: 102% van de marktwaarde
  • 2017: 101% van de marktwaarde
  • 2018: 100% van de marktwaarde

Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie kun je nog 6% kosten boven de waarde van je woning in je hypotheek meenemen. Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG zijn wel bepaalde regels en voorwaarden.

- Esther, expert hypotheken

Zelf bijbetalen bij je hypotheek

Je hebt altijd bijkomende kosten. Dit zijn de zogenaamde kosten koper: kosten die jij als koper hebt. Een aantal jaar geleden was het nog heel gebruikelijk om het ‘kosten koper’ gedeelte mee te financieren in je hypotheek. Je betaalde dit bedrag dan in je maandlasten terug. Je ontkomt er nu niet meer aan om een gedeelte zelf te betalen.

Onder kosten koper vallen onder andere:

Je kunt deze kosten zelf bij elkaar sparen of hiervoor een andere lening afsluiten. Denk er wel om dat je hiervoor dan wel voldoende inkomen moet hebben. En je moet de hypotheekaanbieder vertellen dat je al een lening hebt.

Loan-to-value en duurzaamheid

Ben je van plan je huis te verduurzamen? Bijvoorbeeld door het goed te isoleren of een HR-ketel of warmtepomp te installeren? Dan kun je bij sommige hypotheekverstrekkers en bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie meer lenen. Dit bedrag is maximaal 106% van de taxatiewaarde van je woning (na verbouwing). 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.