Mededelingsplicht en onderzoeksplicht

De verkoopmakelaar zal je bij binnenkomst gelijk een rondleiding geven. In de meeste gevallen worden dan de goede aspecten van de woning benoemd. De verkopend makelaar en verkoper hebben een mededelingsplicht:ze zijn verplicht om jou zo goed mogelijk te informeren over de woning. Daar tegenover staat dat de koper een onderzoeksplicht heeft. Ook jij hebt dus de taak de woning goed te inspecteren.

Huis bezichtigen: waar moet je op letten?

Er zijn huizen die op bepaalde momenten beter uit de verf komen. Zorg er daarom voor dat je de bezichtiging overdag plant. Zo komen sterke punten van de woning duidelijker naar voren en kun je beter zien of er sprake is van achterstallig onderhoud. 

Let daarnaast ook op de indeling van het huis. Is er bijvoorbeeld genoeg opbergruimte? Of heb je genoeg plek om te werken? Wees daarnaast ook kritisch op de staat van de badkamer of keuken. Er zijn kleine dingen waar je bij een bezichtiging overheen kijkt, maar later voor irritaties kunnen zorgen. Denk aan vochtproblemen, het ontbreken van een oven of vaatwasser in de keuken of slechte ventilatie.

Neem de tijd om alles grondig te bekijken

Tijdens het bezichtigen van een woning krijg je veel indrukken, waardoor je details mogelijk over het hoofd kunt zien. Neem dan ook de tijd om alles grondig te bekijken en maak eventueel foto’s om deze later terug te kijken. 

We raden aan om alle ruimtes te bekijken. Stap de meterkast in en controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is. En check of de aardlekschakelaar aanwezig is. Check de kruipruimte of kelder op vocht of schimmel. En waar mogelijk: bekijk of op het dak alles in orde is. 

Bekijk de omgeving

De buurt waarin het huis staat is minstens zo belangrijk als de woning zelf. Loop of fiets een rondje door de buurt en let op de sfeer die er hangt. Hoe lang is het lopen naar het openbaar vervoer of de supermarkt? En zijn er scholen in de buurt? Probeer er ook achter te komen wat voor mensen er in de straat wonen. En of er toekomstige bouwplannen zijn in de buurt.

Tip: Rij een keer ‘s avonds door de wijk en langs de woning. Zo kun je zien hoe druk het hier is qua geparkeerde auto’s.

Een eerste bezichtiging kent ongeschreven regels

  • Je kunt eigen gereedschap meenemen naar de bezichtiging, zoals een meetlint, een waterpas en knikkers. Let hierbij wel op dat je tijdens het onderzoek geen schade aanbrengt aan de woning.
  • Tijdens de bezichtiging wil je zoveel mogelijk meekrijgen van het huis en veel vragen kunnen stellen. Wanneer je kinderen meeneemt naar de bezichtiging, kunnen deze zorgen voor afleiding.
  • Het maken van foto’s met een camera of mobiel is vaak geen probleem. Vraag wel altijd van te voren toestemming aan de verkoopmakelaar of verkoper.
  • Neem na de bezichtiging altijd contact op met de verkoopmakelaar. Ook wanneer je besloten hebt toch niet voor de woning te gaan. Wie weet heeft de verkoopmakelaar een andere mooie aanbieding.
  • Maak niet alleen een praatje met de verkoper of makelaar, maar ook met de buren. Zo krijg je alvast een beeld van de straat en kun je mogelijk meer te weten komen over de woning.

Download de checklist

Om je op weg te helpen hebben wij een checklist gemaakt. Die kun je meenemen tijdens de bezichtiging van het huis.

Checklist huis bezichtigen (PDF)