Eerste huis kopen

Ben je van plan om je eerste huis te kopen? Samen of met je partner? Op deze pagina vind je een overzicht van alle relevante onderwerpen. Bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen met een studieschuld. Maar ook informatie over hypotheekvormen, verbouwen en alle kosten waar je rekening mee moet houden als je een huis koopt.

Maximale hypotheek berekenen
Marga Lankreijer-Kos
Hypotheekexpert
laatste update: 18 november 2022

Je eerste huis en hypotheek

Ga je een huis kopen of toch huren? Beide opties hebben voor- en nadelen.

Lees meer over de voor- en nadelen

Een hypotheek is een lening om een woning mee te kopen. Je kunt kiezen uit verschillende hypotheekvormen en rentevaste periodes.

Als je voor het eerst een huis koopt, zijn er veel keuzes die je moet maken. Bijvoorbeeld over de hypotheekvorm. 

> Lees meer over hypotheekvormen

Als je een hypotheek afsluit, moet je hypotheekrente betalen. De rente verschilt per aanbieder en kan stijgen en dalen. 

> Bekijk de actuele hypotheekrente

Overweeg je om te gaan kopen? Dan is het berekenen van je maximale hypotheek een goede eerste stap. 

> Maximale hypotheek berekenen

Wil je een huis kopen en heb je een studieschuld? Dan kun je hierdoor minder lenen. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om hier iets aan te doen. 

> Lees meer over hypotheek met studieschuld

De meeste starters kiezen voor een hypotheekadviseur. Via Independer heb je voor € 2250,- al een persoonlijke hypotheekadviseur. 


> Lees meer over hypotheekadvies kosten

Als je op zoek bent naar een huis, dan zie je bij de vraagprijs van bestaande woningen vaak ‘kosten koper’ (k.k.) staan. Waaruit bestaan deze kosten precies? 


> Informatie over kosten koper

Als je een huis koopt moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom van je huis. Maar ben je allebei onder de 35? Dan hoeft dit niet. 


> Lees meer over overdrachtsbelasting

Om je hypotheek definitief af te sluiten moet je eerst langs de notaris. De notaris zorgt ervoor dat je huis en je hypotheek worden ingeschreven in een register. 


> Lees meer over notariskosten

Als je een huis wil kopen, moet je dit laten taxeren. De bank wil namelijk weten hoeveel het huis waard is. 


> Lees meer over taxatiekosten

Het is verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren om de staat van het huis in kaart te brengen. 


> Kosten voor bouwkundige keuring

Als je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) koopt, moet je hiervoor betalen. 


> Kosten hypotheek met NHG

Als je een huis koopt moet je een waarborgsom betalen. Dit is een hoog bedrag. Met een bankgarantie regel je dat de bank garant de waarborgsom. 


> Kosten voor bankgarantie

Veel starters vragen hun ouders om hulp bij het kopen van een huis. Bijvoorbeeld in de vorm van een schenking of een lening. Zo heb je net iets meer mogelijkheden. 


> Lees meer over financiële hulp van je ouders

Als starter heb je aardig wat spaargeld nodig om je eerste huis te kunnen kopen. Hoeveel eigen geld je nodig hebt, verschilt per gemeente. 


> Lees meer over eigen geld

Om het voor starters wat makkelijker te maken en de huizenmarkt zo te stimuleren, verstrekken sommige gemeenten startersleningen. 


> Lees meer over startersleningen

Een hypotheekaanbieder wil altijd van je weten óf je een schuld hebt en wat voor schuld dat is. Als je een schuld hebt, krijg je vaak een minder hoge hypotheek. 


> Lees meer over leningen en schulden

Koop je een huis dat je eerst nog flink gaat verbouwen? Dan kan je dit meenemen in je hypotheek. 


> Lees meer over verbouwing financieren

Maximale hypotheek berekenen

Met onze hypotheekberekening kun je makkelijk online je hypotheek berekenen. Zo weet je meteen binnen welk budget je naar woningen kunt kijken. Handig als je op zoek bent naar een koophuis, of als je gewoon nieuwsgierig bent.

Stappenplan eerste huis kopen

Voordat je woningen kunt gaan bekijken, is het handig om te weten hoeveel je kunt lenen. Dus hoe hoog je hypotheek mag zijn. Zo weet je in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Klik op onderstaande button om te berekenen wat de maximale hoogte van je hypotheek is.

Maximale hypotheek berekenen

De zoektocht kan van start gaan! Er zijn verschillende manieren mogelijk: schakel de expertise van een makelaar in of zoek zelf naar je droomwoning.

Het bezichtigen van een huis kan best spannend zijn. Je moet op veel dingen tegelijk letten. Praktische zaken, maar bijvoorbeeld ook: kan ik me hier thuis gaan voelen? Om je te helpen hebben we een handige checklist gemaakt met de belangrijkste zaken om op te letten.

Bekijk de checklist

Heb je een mooi huis gevonden? Dan is de volgende stap om te bepalen wat het huis waard is. De woningwaarde is een uitgangspunt in het bepalen van de hoogte van je eventuele openingsbod. En het bepaalt uiteindelijk de hoogte van je hypotheek.  

Er zijn verschillende manieren om de woningwaarde te bepalen:

 • ​via het Kadaster;
 • je kunt uitrekenen hoeveel je per m2 betaalt en opzoeken of dit voor de regio een gebruikelijke prijs is;
 • je kunt vergelijkbare woningen opzoeken via een website als Funda; 
 • je kunt gebruik maken van websites die de woningwaarde voor je berekenen.


Je hebt je droomhuis gevonden! En... het huis past binnen je budget. Dan is het nu tijd om een bod uit te brengen. 

Er zijn 2 strategieën waar je uit kunt kiezen: 

 • ​je doet een eindbod;
 • je gaat over de prijs van de woning onderhandelen. 

In het eerste geval hoeft de verkopende makelaar alleen op je bod te reageren als de eigenaar van de woning akkoord is. In het tweede geval ga jij (of je aankoopmakelaar) onderhandelen over de prijs. Je begint dan met een lager startbod. Maar ook hier is het belangrijk dat je bepaalt hoe ver je wilt gaan. Dus wat je eindbod is.Je bod is geaccepteerd! Dan kan nu de koopakte (het voorlopige koopcontract) worden opgemaakt. In dit document worden de afspraken tussen de koper en de verkoper van de woning vastgelegd. Ook staan hier eventuele ontbindende voorwaarden in.

Nu de koopakte is opgemaakt, is het tijd om een hypotheek af te sluiten. Heb je al veel kennis van hypotheken? Dan kun je ervoor kiezen om je hypotheek zonder hypotheekadviseur af te sluiten. Je kiest dan voor 'execution only'. Je krijgt dan geen advies, maar wel hulp van een expert bij het aanleveren van alle benodigde documenten. Kies je liever voor hypotheekadvies? Dan helpt je persoonlijke adviseur je bij iedere stap in het proces. Je krijgt bijvoorbeeld ook advies over de meest geschikte hypotheekvorm. 

Lees meer over het verschil tussen afsluiten met of zonder hypotheekadviseur


Het bezoek aan de notaris is een officieel moment. De sleuteloverdracht vindt nu plaats en je wordt officieel eigenaar van je nieuwe woning! Maar wel nadat je de notariskosten hebt betaald.

Ken ik jou niet ergens van?

Marga Lankreijer-Kos, domeinmanager hypotheken bij Independer, ken je misschien van TV. Waar ze regelmatig aanschuift als expert in programma’s zoals 1Vandaag of Radar. Om daar in begrijpelijke taal uitleg te geven bij de laatste ontwikkelingen in hypothekenland. Wil je ook zelf eens sparren met een hypotheekadviseur? Zodat je straks met een goed gevoel de beste keuzes maakt? Vraag dan nu een gratis kennismakingsgesprek aan. Vrijblijvend, je zit dus nergens aan vast.  

Afspraak maken

Marga Lankreijer

Een hypotheek bij Independer in twee smaken

Bij ons kun je je hypotheek op twee manieren regelen: zelfstandig of samen met een hypotheekadviseur. Wat je ook kiest, je krijgt altijd deskundige begeleiding.

Meest gekozen

Met een hypotheekadviseur

Afsluitkosten

Oriëntatiegesprek: gratis

Advies & afsluiten: vanaf 2250,-

 • Je start met een gratis oriëntatiegesprek
 • Binnen 1 uur meer zekerheid
 • Via telefoon of videobellen
 • Onafhankelijk advies: meer dan 40 aanbieders
 • Vrijblijvend: je zit nergens aan vast

Zelf berekenen & afsluiten

Afsluitkosten

Aanvragen renteaanbod: gratis

Afsluiten hypotheek: 895,-

 • Je vergelijkt en kiest zelf je hypotheek
 • Je weet zelf veel van hypotheken
 • Keuze uit 14 aanbieders
 • Persoonlijke begeleiding
 • Hypotheek gevonden? Wij regelen alles voor je

Blijf op de hoogte van de actuele hypotheekrentes

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Meld je dan nu aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top 3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Veelgestelde vragen over eerste huis kopen

Wil je een huis kopen en heb je een studieschuld? Een studieschuld heeft een negatieve invloed op je maximale hypotheek. Je kunt met een schuld dus minder lenen. Je leest hierover meer op de pagina hypotheek en studieschuld.

Je hebt tegenwoordig geen vast contract meer nodig om een hypotheek te kunnen afsluiten. Heb je een flexibel contract of een contract voor bepaalde tijd? Dan kun je een werkgeversverklaring aanvragen bij je werkgever. Met deze verklaring kun je gewoon een hypotheek krijgen.

Er komt veel kijken bij het kopen van je eerste huis. Een belangrijk stap is het afsluiten van je hypotheek. Hoe werkt het en wat zijn de mogelijkheden? Wij leggen het je graag stap voor stap uit, zodat je goed voorbereid bent.


Informatie over hypotheek afsluiten

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 1 januari 2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. 


Heb je niet voldoende eigen geld? Dan kun je kijken of jouw gemeente een starterslening aanbiedt. Ook kunnen je ouders bijspringen in de vorm van een schenking of lening. Ben je tussen de 18 en 40 jaar, dan hebben ouders de mogelijkheid om eenmalig een bedrag belastingvrij te schenken.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Vereniging Eigen Huis
 • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.

  

Independer gebruikt cookies

Independer gebruikt cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren en je relevante advertenties te kunnen laten zien. De partijen waarmee we samenwerken kunnen dan zien dat je onze website hebt bezocht. Kies je voor weigeren, dan plaatsen we alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie, ook over je instellingen aanpassen, vind je in ons cookiebeleid.