Hoeveel eigen geld moet ik meebrengen?

Door de gespannen huizenmarkt stijgen de prijzen per vierkante meter in grote delen van Nederland snel. Starters op de huizenmarkt moeten daarom behoorlijk wat geld op hun spaarrekening hebben staan om in aanmerking te komen voor een koopwoning. Sinds 1 januari 2018 mag nog maar 100 procent van de waarde van een koophuis worden gefinancierd. Dat is niet voldoende voor de volledige aankoop want daar bovenop komen nog extra kosten voor onder meer de taxatie, de overdracht en de notaris. 

De hoeveelheid eigen geld die je moet meenemen, hangt ook af van je inkomen en de plek waar je wilt gaan wonen. Om een voorbeeld te noemen: alleenwonende starters met een modaal inkomen van 36.000 euro hebben gemiddeld 22.590 euro nodig om een woning van 60 vierkante meter te kunnen kopen.

Eigen geld-kaart van Independer

Hoeveel eigen geld je precies nodig hebt voor je eerste huis hangt met name af je inkomen, de regio waar je wilt gaan wonen en het aantal vierkante meters dat je wilt kopen. Op basis van deze factoren ontwikkelde Independer de ‘Eigen-geldkaart’. Hierop kun je heel gemakkelijk zien hoeveel eigen geld je nodig hebt bij de aankoop van een huis in alle regio’s van Nederland. Binnen de Eigengeldkaart kan je ook filteren naar verschillende inkomensgroepen, samen of alleenstaand en het aantal vierkante meters.

Stappenplan voor starters

Ben je op zoek naar je eerste huis en ben je je nog aan het oriënteren? Op onze uitgebreide starterspagina vind je alle informatie die je nodig hebt.