Is het tijd voor een nieuwe woning maar twijfel je over kopen of huren? Beide opties hebben voor- en nadelen. Kijk allereerst goed naar je (financiële) situatie en je wensen voor de toekomst.

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 04 juni 2021

Woonlasten

Kopen

Welk deel van je inkomen wil je maandelijks aan wonen besteden? En is je inkomen stabiel? Bij een koophuis krijg je te maken met flink wat terugkerende kosten. Allereerst zijn dit de kosten voor de aflossing van je hypotheek en diverse verplichte verzekeringen en belastingen. In sommige gevallen krijg je te maken met erfpacht. En als je een appartement koopt, komt daar vaak nog een bijdrage voor de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij. Daarnaast moet je zelf je woning onderhouden: schilderen, lekkages verhelpen, enzovoorts. De rente die je betaalt voor je  hypotheek mag je (onder bepaalde voorwaarden) aftrekken van je inkomen. Daardoor daalt je belastbare inkomen en hoef je hierover minder belasting te betalen.

Huren

Een huurwoning hoef je niet zelf te onderhouden. De verhuurder is verantwoordelijk voor het (groot)onderhoud. Daarnaast kan het zijn dat je als huurder recht hebt op huurtoeslag. Dat is een bijdrage van de overheid in de huurkosten. Of je voor zo’n huurtoeslag in aanmerking komt hangt onder meer af van de hoogte van je inkomen en je vermogen. Meer hierover vind je op de website van de Belastingdienst onder Mijn toeslagen. Hou er als huurder wel rekening mee dat je vrijwel zeker ieder jaar een huurverhoging krijgt. 

Eenmalige kosten

Kopen

Bij de koop van een woning krijg je te maken met een aantal eenmalig bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting, kosten voor de notaris, de bouwkundige keuring en de taxatie. Sinds 2018 kun maximaal 100% van je woningwaarde lenen (loan-to-value) om je huis te kopen. Als je al dit geld nodig hebt voor de aankoop van je huis, kun je het dus niet inzetten voor bijvoorbeeld deze kosten. Het is daarom belangrijk voldoende eigen geld de achter de hand te hebben als je een huis koopt.

Verhuizen

Kopen

Als je koopt zit je vaak langer vast aan je huis. Kijk van tevoren dus goed of de locatie je bevalt. Bijvoorbeeld of er basisscholen in de buurt zijn als je een gezin wilt starten of de juiste sportfaciliteiten als je een fanatieke sporter bent.  

Huren

Als je huurt kun je gemakkelijker verhuizen. Huurcontracten zijn op korte termijn op te zeggen. Dat wil zeggen, minimaal drie maanden van tevoren schriftelijk en per aangetekende brief. 

Helemaal je eigen huis

Kopen

Nieuwe keuken, een muur verplaatsen of de buitenboel schilderen? Een koophuis kun je – tenzij het aanpassingen betreft waarvoor je eerst een vergunning nodig hebt - helemaal aanpassen aan je eigen wensen. Als je woning in waarde stijgt vanwege de verbeteringen die je hebt aangebracht, is dit in jouw eigen voordeel. En wanneer je je hypotheek hebt afgelost, is een woning ook helemaal echt van jou. 

Huren

Bij een huurwoning regelt de verhuurder het onderhoud. Je mag dus niets verbouwen of aanpassen aan de buitenkant van je huis zonder toestemming van de verhuurder. Doe je dat wel, dan loop je de kans dat je bij vertrek de woning weer in oude staat moet herstellen. 

Voor sommige aanpassingen heb je geen toestemming nodig van je verhuurder. Bijvoorbeeld wanneer je in aanmerking komt voor een vergoeding vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz). Bijvoorbeeld voor het installeren van een traplift of een verhoogd toilet.

De waarde van je huis

Kopen

De laatste jaren zijn de prijzen van koopwoningen behoorlijk gestegen. Dat is minder goed nieuws voor starters die hierdoor maar moeilijk aan een eerste, betaalbare woning kunnen komen. Maar de prijzen van huizen hoeven niet altijd te stijgen. Het is ook heel goed mogelijk dat je koopwoning in waarde daalt. Daardoor kun je een schuld overhouden wanneer je je huis weer verkoopt of je moet wellicht langer in je woning blijven dan je zou willen in de hoop dat de prijzen in de toekomst weer aantrekken. 

Huren

Als huurder heb je daar geen last van stijgende huizenprijzen. Maar als je bijvoorbeeld hebt verbouwd en de woning is daardoor in waarde gestegen, dan is dit een voordeel voor de verhuurder en niet voor jou. 

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png