Wie kan een huurhuis kopen van woningcorporatie?

Woningcorporaties bieden regelmatig huurhuizen te koop aan. Het kan gaan om de woning die jij huurt. Je mag dan ingaan op deze aanbieding, maar het is niet verplicht en je mag ook blijven huren. In sommige gevallen komen de huizen in de vrije verkoop. Het is dan mogelijk om een voormalige huurwoning van een woningcorporatie te kopen die je niet zelf gehuurd hebt. Dit betreft meestal woningen waar de huurders al uit zijn of waaraan flink geklust moet worden. Als er een aanbod is, staat dat op de websites van de corporaties. De woningcorporatie beslist zelf welke woningen wel of niet worden verkocht. Het kan zo zijn dat jij je woning graag wil kopen, maar dat de woningcorporatie niet wil verkopen. Bijvoorbeeld omdat er dan niet genoeg woningen overblijven voor de verhuur.

Afspraken bij koop en verkoop van een huurwoning

Doorgaans worden door de woningcorporatie specifieke afspraken gemaakt over koop en verkoop van een huurwoning. Die kunnen dan gaan over:

  • Rentelasten: Soms kun je met een woningcorporatie afspraken maken over de rentelasten waarmee je te maken krijgt als je de woning koopt. De woningcorporaties neemt dan een deel van de rentelasten op zich als steun.
  • Koperskorting: heb je de woning van de corporatie gekocht met een koperskorting? Dan kan het zijn dat je (een deel van) de korting bij verkoop van de woning moet terugbetalen. 
  • Waardedelingsregeling: bij de eventuele verkoop van je woning kun je winst of verlies hebben. Soms is het mogelijk afspraken te maken over de verdeling hiervan: zowel winst als verlies deel je in zo’n geval met de woningcorporatie.
  • Terugkoopregeling: het kan zijn dat de corporatie je verplicht het huis aan hen terug te verkopen wanneer je gaat verhuizen. Dit is vaak het geval wanneer er sprake was van een koperskorting. De verkoopprijs wordt bepaald door een taxateur.​

Staat en prijs van de huurwoning

Huurwoningen die door corporaties worden aangeboden hoeven wettelijk niet te voldoen aan een bepaalde staat. Het kan dus zijn dat je een woning koopt die helemaal netjes in orde is, maar het kan ook gaan om een kluspand. De prijs is afgestemd op de staat van de woning.  Deze wordt bepaald door een taxatierapport dat is opgesteld door een makelaar-taxateur. Het is meestal niet mogelijk over de prijs te onderhandelen maar mocht je op de hoogte zijn van verborgen gebreken (bijvoorbeeld omdat jij de woning al huurt), dan zou je hier samen met een (bouwkundig)expert naar kunnen kijken. De resultaten hiervan kun je al dan niet meenemen in een prijsonderhandeling.

Huurappartement kopen

Huur je een appartement en ga je dit kopen? Dan word je onderdeel van een Vereniging van Eigenaars (VvE) en krijg je vaak te maken met servicekosten.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.