Lees de hypotheekofferte goed

Er staat heel veel informatie in een hypotheekofferte. Het is dus wel even een klus, maar lees de offerte goed door voordat je je handtekening zet. Anders teken je misschien voor iets waar je je niet bewust van bent. 

In de hypotheekofferte vind je het volgende terug:

  • Persoonsgegevens
  • Hypotheeksom (het totale leenbedrag, inclusief bijkomende kosten)
  • De afgesproken looptijd
  • Hypotheekvorm: annuïtair of lineair
  • Afgesproken rente, en eventuele verplichte verpande overlijdensrisicoverzekering
  • Hoe lang de offerte geldig is
  • De datum van overdracht bij de notaris
  • Algemene voorwaarden

Geldigheid van de hypotheekofferte

Op de hypotheekofferte staat altijd tot wanneer de offerte geldig is. Meestal is dit 14 dagen. Voordat de offerte verloopt moet je hem ondertekend hebben teruggestuurd. Je kunt dit ook digitaal doen. Scan in dat geval de offerte in en verstuur het document per e-mail. Als je dit niet doet of te laat doet, vervalt het aanbod van de bank.

Hypotheekofferte verlengen

In de offerte staat een uiterlijke datum van passeren. Passeren is de officiële overdracht bij de notaris, dus als het huis officieel van eigenaar wisselt. De datum van passeren spreek je af met de bank. Deze datum wordt bepaald door hoeveel tijd je nodig hebt om je hypoheek te regelen. Dit kan variëren van twee maanden tot een half jaar of langer. 

Uiteindelijk onderteken je op die dag bij de notaris de hypotheekakte. Red je dat niet? Dan kun je verlenging aanvragen. Je verzekert je hiermee dat de rente uit de offerte nog geldig is als je bij de notaris bent om te tekenen. De bank rekent hier wel maandelijks kosten voor. Deze kosten heten bereidstellingsprovisie. De hoogte van de provisie verschilt per bank, maar is gemiddeld 0,25% per maand. Voorbeeld: Je hebt een hypotheek van € 100.000 en je bent twee maanden te laat met passeren. In dat geval betaal je 2x 0,25% van € 100.000, dat is € 500,00. Een andere optie is een nieuwe offerte laten maken. Maar is de rente in de tussentijd flink gestegen? Dan kan het voordeliger zijn om de bereidstellingsprovisie te betalen.

Kosten annuleren hypotheekaanvraag

Als je de offerte ondertekend hebt , beoordeelt de hypotheekverstrekker je aanvraag. De hypotheekverstrekker controleert dan alle documenten. Als je je op dat moment bedenkt en toch nog wilt annuleren, moet je annuleringskosten betalen. Dit is meestal 0,5 tot 1% van de hypotheeksom. In de hypotheekofferte kun je terugvinden hoe hoog deze kosten voor jou zijn.