Hoe hoog is de overdrachtsbelasting?

Als je alleen of samen met je partner een huis koopt, moet je eenmalig overdrachtsbelasting betalen. Dit is 2% van de koopsom van je huis, dit is dus de prijs die jij met de verkoper bent overeengekomen. Je betaalt ook overdrachtsbelasting als je een huis koopt waarop erfpacht rust. Als je een huis koopt waarop erfpacht rust, word jij eigenaar van het huis maar niet van de grond. Dit maakt voor de overdrachtsbelasting niet uit, je betaalt dit dan ook. Als je een erfpachtrecht krijgt of koopt, betaal je een vergoeding voor het gebruik van de grond. Deze vergoeding heet een canon. Hoeveel overdrachtsbelasting je moet betalen, hangt af van 2 zaken: 

  1. Voor hoe lang krijg je het erfpachtrecht?
  2. Hoe hoog is de canon?

De notaris kan hier meer over vertellen.

Meenemen in je hypotheek of niet?

Overdrachtsbelasting betaal je bij het overdragen van de woning bij de notaris. Omdat het een groot bedrag is dat je in een keer moet betalen, kun je soms het bedrag meenemen in de financiering van je hypotheek. Of dit mogelijk is hangt af van de hoogte van je hypotheek en de koopsom van het huis. Is er genoeg ruimte voor? Dan zorgt de hypotheekbank ervoor dat het geld bij de notaris komt. De notaris zorgt er vervolgens weer voor dat de overdrachtsbelasting wordt overgemaakt naar de Belastingdienst.

Overdrachtsbelasting geldt niet altijd

Overdrachtsbelasting valt onder de kosten die je als koper hebt (kosten koper). 

In sommige situaties hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen:

  • Koop je vrij op naam? Dan betaalt de verkopende partij de kosten voor de overdracht van de woning. Als je een woning ‘vrij op naam’ koopt, zitten alle bijkomende kosten bij de verkoopprijs inbegrepen. De kosten zijn dan voor de verkoper. Dit is vaak het geval als je een nieuwbouwwoning koopt. Je betaalt dan dus geen overdrachtsbelasting.
  • Trouw je in gemeenschap van goederen en heeft jouw partner al een huis? Dan word je meteen eigenaar van de helft van het huis van je partner. Je hoeft dan geen overdrachtsbelasting te betalen. Dat is ook het geval bij een geregistreerd partnerschap
  • Als je een huis erft hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Je betaalt dan namelijk al successierechten.
  • Bij de aankoop van landerijen en landgoederen, of bij een bedrijfsoverdracht tussen familieleden.
  • Verkoop je je huis (bijvoorbeeld door privéomstandigheden) binnen een half jaar? Dan kun je de overdrachtsbelasting gedeeltelijk terugvragen van de Belastingdienst.

Geen overdrachtsbelasting voor starters in 2021

Wil je een huis kopen en ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan betaal je eenmalig geen overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. Dit scheelt veel geld. Een voorwaarde voor deze regeling is wel dat de woning niet duurder mag zijn dan € 400.000. Meer lezen over deze regeling? Bekijk dan ook: