Wat is overdrachtsbelasting?

Overdrachtsbelasting is de belasting die in Nederland wordt geheven bij de overdracht van een woning. Het bedraagt 2% van de aankoopwaarde. Je betaalt deze belasting alleen bij een bestaande woning. Bij een nieuwbouwwoning betaal je deze belasting niet. In plaats daarvan betaal je een omzetbelasting die vaak verwerkt is in de koopprijs.

Vrijstelling van overdrachtsbelasting 2021

De afschaffing van de overdrachtsbelasting is bedoeld voor iedereen tussen de 18 en 35 jaar, die vanaf 1 januari 2021 een huis koopt en hier zelf in gaat wonen. De regeling is dus niet alleen voor starters, maar ook voor  jonge doorstromers tot 35 jaar. Uiteraard kan je maar één keer gebruik maken van de vrijstelling en heb je een verklaring van de notaris nodig. Goed om te weten: om in aanmerking te komen voor de vrijstelling mag het huis niet meer kosten dan 400.000 euro. Het gaat hierbij om de taxatiewaarde. Koop je een duurder huis? Dan betaal je dus gewoon overdrachtsbelasting (2% van de koopsom van je huis). De overheid geeft nu aan dat de afschaffing 2021 in gaat en 5 jaar duurt. 

Tip: wil je weten of je overdrachtsbelasting moet betalen? Vul dan onze handige tool in:

Voorbeelden van de besparing

De overdrachtsbelasting is normaal gesproken 2% van de koopsom van de woning. Een behoorlijk bedrag dus. Een paar voorbeelden:

Koopsom woning Overdrachtsbelasting
€ 200.000 € 4.000
€ 300.000 € 6.000
€ 400.000 € 8.000
€ 500.000 € 10.000
€ 600.000 € 12.000

Blijf op de hoogte van de actuele hypotheekrentes

Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan je e-mailadres in en meld je aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top-3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres

Veelgestelde vragen

Hoe vraag je de vrijstelling van overdrachtsbelasting aan?

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstelling heb je een officiële verklaring nodig. Deze kun je vinden op de website van de Belastingdienst. Hier in verklaar je dat je aan de voorwaarden voor de vrijstelling voldoet. Dit houdt in dat je zelf in de woning gaat wonen en dat je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van de vrijstelling. Je geeft de ingevulde verklaring vervolgens af aan je notaris.

Mijn partner is ouder dan 34 jaar en we willen samen kopen. Moeten we dan overdrachtsbelasting betalen? 

De overdrachtsbelasting betaal je over het deel dat je eigenaar wordt van de woning. Koop je als stel, dan is het gebruikelijk dat je partner voor 50% eigenaar wordt. En jij voor de andere helft. Is een van jullie ouder dan 34 jaar? Dan betaal je dus over een helft van de koopsom 2% belasting. En over de andere helft niets.

Klopt het dat ik door de vrijstelling van overdrachtsbelasting minder eigen geld nodig heb?

Dat klopt. Alle kosten die je boven de koopsom moet maken, de kosten koper, moet je zelf met eigen geld betalen. Nu de overdrachtsbelasting is afgeschaft voor starters, hoef je als starter dus inderdaad minder eigen geld in te brengen. Maar ook de jonge doorstromers, onder de 35 jaar, kunnen profiteren van de vrijstelling van de overdrachtsbelasting.

Check of je vrijstelling krijgt

Wil jij controleren of je vrijstelling krijgt van de overdrachtsbelasting? Vul dan hieronder het aankoopbedrag in van het huis dat je wil kopen en beantwoord ook de volgende vragen. Je ziet dan direct of je in aanmerking komt voor vrijstelling. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Belastingdienst

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.