Betaal ik wel of geen overdrachtsbelasting?

De afschaffing van de overdrachtsbelasting geldt niet voor iedereen. Zo moet je bijvoorbeeld jonger zijn dan 35 jaar om in aanmerking te komen. En vanaf 1 april moet je wel overdrachtsbelasting betalen vanaf een aankoopsom van 400.000 euro. Wil je weten of je overdrachtsbelasting moet betalen? Gebruik dan onderstaande tool.

Hoe lang duurt de afschaffing van de overdrachtsbelasting?

De overheid geeft nu aan dat de afschaffing 2021 in gaat en 5 jaar duurt. 

Voor wie is de afschaffing van de overdrachtsbelasting bedoeld?

De afschaffing van de overdrachtsbelasting is bedoeld voor iedereen onder de 35 jaar, die vanaf 1 januari 2021 een huis koopt en hier zelf in gaat wonen. De regeling is dus niet alleen voor starters, maar ook voor de jongere doorstromers tot 35 jaar. Uiteraard kan je maar één keer gebruik maken van de vrijstelling en heb je een verklaring van de notaris nodig. 

Tips voor kopers

Sta je op het punt om een huis te kopen? Of ben je je nog aan het oriënteren? Als je in aanmerking komt voor de afschaffing van de overdrachtsbelasting kan dat je veel geld besparen. Daarom geven je graag een aantal tips per situatie. 

Beide onder de 35 en van plan een huis te kopen?

Check dan ons schema bovenaan de pagina om te zien of je in aanmerking komt voor vrijstelling van overdrachtsbelasting. Bereken vervolgens wat het je echt oplevert. Als je besluit de koop tot 2021 uit te stellen, brengt dit namelijk ook kosten met zich mee.  

Let hierbij op: 

 • Je eigen vaste lasten die nu langer doorlopen. Denk hierbij aan de hogere huur en eventuele servicekosten die je nu misschien betaalt. Bereken hoeveel kosten je extra maakt. 
 • De kosten die je maakt om de offerte van de hypotheekaanbieder te verlengen of opnieuw op te vragen. 
 • De kosten die de verkoper maakt doordat de verkoop langer op zich laat wachten. Deze kosten moet je waarschijnlijk ook betalen.​

Hypotheekofferte verlengen

Zit je nu midden in het proces zit om een hypotheek aan te vragen? En kom je in aanmerking voor vrijstelling van overdrachtsbelasting? Dan kun je ervoor kiezen om de offerte te verlengen. Bespreek goed met je hypotheekadviseur en let op de kosten. 

Opnieuw een hypotheekaanvraag doen

Ga je opnieuw een hypotheekaanvraag indienen?

Let dan op: 

 • Check goed of je nog steeds een hypotheek kunt krijgen. Doe dit voordat je de oude aanvraag annuleert. Misschien is je situatie veranderd, en wordt het moeilijker om de hypotheek aan te vragen. 
 • De rente kan in deze periode ook zijn veranderd. Fijn als deze is verlaagd, maar balen als deze is verhoogd. Hierdoor betaal je meer aan maandlasten, en zou het kunnen zijn dat je minder kunt lenen. 

Krijg je een schenking? 

Het kan zijn dat de schenker dan nog vermogensrendementsheffing betaalt over de schenking als hij/zij de schenking op 1 januari nog op de bankrekening heeft staan. Je betaalt namelijk belasting over spaargeld (over het bedrag boven 50.000 euro, per persoon, 2021) wat op 1 januari op je rekening staat. Deze belasting heet vermogensrendementsheffing.

Ben je van plan een bod uit te brengen op een huis?

Laat de verkoper dan duidelijk weten dat je de passeerdatum vanaf januari wilt laten plaatsvinden. Het regelen van de hypotheek en het koopcontract kun je wel nu al doen. 

Tips: 

 • Let er op bij het kiezen van een hypotheekaanbieder, dat de periode van geldigheid lang genoeg is. 
 • Maak snel een andere afspraak bij de notaris, waarschijnlijk zal het de eerste week erg druk zijn. Wordt de passeerdatum nog later, dan kunnen de kosten toch nog weer oplopen. ​

Ben je jonge doorstromer en heb je je hypotheek al aangevraagd? 

Als de overdrachtsbelasting voor je wegvalt, maak je minder hoge kosten om je woning te financieren. Zorg er daarom voor dat je pas na 1 januari 2021 naar de notaris gaat.

Je hebt nu je hypotheek al aangevraagd met berekende overdrachtsbelasting. Als je na 1 januari bij de notaris zit, is er dus een bedrag ‘over’. Als je het geld voor de overdrachtsbelasting geleend hebt met je hypotheek, dan leen je het zonder renteaftrek. Dit komt omdat het doel nu niet meer het kopen van je huis is. Om te zorgen dat je hierover nog renteaftrek ontvangt, moet je dit bedrag aftrekken van de kosten van je huis en dus je hypotheek verlagen. 

Vraag ook hierbij goed naar de consequenties voor jouw situatie en hypotheekofferte bij de hypotheekadviseur.​

Tips voor verkopers

Wil de koper de passeerdatum verzetten? Dan zijn er een aantal dingen waar je als verkoper rekening mee moet houden. We hebben de volgende tips.

Bereken de extra kosten die je maakt

Niet alleen de koper, maar ook de verkoper maakt vaak extra kosten als de passeerdatum wordt verzet. 

Denk hierbij aan: 

 • De hypotheeklasten die doorlopen en de rentekosten voor de overbruggingshypotheek 
 • Maar ook de kosten voor je woonverzekering en onroerendezaakbelasting. ​

2 keer uitgebreid aangifte doen

Het verzetten van de passeerdatum heeft ook tot gevolg dat je twee keer uitgebreid aangifte moet doen: 

 • 1 keer voor het nieuwe huis dat je gekocht hebt (voor het jaar 2020) 
 • 1 keer voor het oude huis (voor het jaar 2021) dat je hebt verkocht ​

Kosten doorberekenen

Vergeet niet om de extra kosten die je maakt door te berekenen aan de koper. Misschien heb je hier hulp bij nodig? Vraag dit dan aan je verkopend makelaar.

Wil je een sleutelverklaring afgeven? 

Let er dan op dat je je woonhuisverzekering door laat lopen, jij als verkoper moet dit regelen totdat je geen eigenaar meer bent.

Leg alle afspraken en kosten vast op papier 

Zo kan er geen misverstand over ontstaan.

Actuele hypotheekrentes

​Ben je van plan om binnenkort een huis te kopen? Vul dan je e-mailadres in en meld je aan voor onze hypotheekrente alert. Je ontvangt dan iedere maand een top-3 van de aanbieders met de laagste rentes en het actuele hypotheeknieuws. 

E-mailadres