Let op de geldigheid van een offerte bij nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouwwoning koopt, weet je vaak niet wanneer je woning precies opgeleverd wordt. Bouwwerkzaamheden kunnen nog wel eens uitlopen, waardoor de opleverdatum opgeschoven wordt. Het is fijn dat je hypotheekofferte niet verloopt, als de opleverdatum niet gehaald wordt. Zorg dus dat je offerte lang genoeg geldig is.

Hypotheekofferte: wat is dat?

Bij het afsluiten van een hypotheek vraag je een hypotheekofferte aan bij de hypotheekverstrekker. Dit doe je bij de hypotheekverstrekker waar jij je hypotheek wilt afsluiten. In een hypotheekofferte staan allerlei gegevens over je hypotheek, zoals het financieringsbedrag, de rente, het soort hypotheek en de looptijd van de hypotheek. Je kan je laten adviseren door een hypotheekadviseur. Een adviseur vraagt na het hypotheekadvies de offerte voor je aan. Ook legt de adviseur de offerte aan je uit. Na deze uitleg kun je de offerte ondertekenen.

Geldigheid van een hypotheekofferte

Op een hypotheekofferte staan twee datums, namelijk de offertedatum en de uiterste passeerdatum. De offertedatum geeft aan wanneer de getekende offerte terug moet zijn bij de hypotheekverstrekker. Een getekende offerte is vervolgens geldig tot de uiterste passeerdatum. Deze datum verschilt per hypotheekverstrekker en ligt tussen de 2 en 7 maanden. Voor deze datum moet de hypotheek passeren bij de notaris. Als je hypotheekofferte verloopt en je moet een nieuwe offerte aanvragen, heb je de kans dat je een hogere rente moet betalen voor je hypotheek.

Bereidstellingsprovisie

Met de bereidstellingprovisie kun je de uiterste passeerdatum verlengen. De hypotheekverstrekker brengt hier meestal kosten voor in rekening. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar. Vraag je hypotheekadviseur om meer informatie.

Hypotheek afsluiten? Dat kan bij Independer op twee manieren

Een hypotheek kan je bij Independer op verschillende manieren afsluiten: met advies of execution only. Bij beide vormen krijg je deskundige en persoonlijke begeleiding. Welke manier voor jou het beste is, hangt af van je kennis van hypotheken en je wensen. Hier lees je alles over je hypotheek zelf regelen of met een hypotheekadviseur. 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.