Overbieden

Je bent aan het overbieden als je boven de vraagprijs van een huis biedt. Dat kan je doen als je het huis ontzettend graag wil hebben. Of omdat je het huis de prijs ook waard vindt. Maar de vraagprijs is niet voor niets neergezet. De verkopers willen natuurlijk een goede prijs krijgen. In de meeste gevallen heeft de makelaar de prijs bepaald samen met de verkopers. De makelaar heeft natuurlijk een goede kijk op de vraagprijs. Dat komt door zijn kennis en ervaring met de markt en je woonplaats.

Overbieden en hypotheek

Je kan tegenwoordig maximaal 100 % van de marktwaarde lenen in je hypotheek. De marktwaarde wordt bepaald door de taxateur in het taxatierapport. Vaak ligt de marktwaarde rond de aankoopprijs. In het volgende voorbeeld zie je wat je kan lenen. 

  • Aankoopprijs: 325.000 euro
  • Marktwaarde: 325.000 euro
  • Hypotheek: maximaal 325.000 euro​


Ziet de taxateur dat er overboden is? Hij of zij beoordeelt dan of de aankoopprijs ook wel rond de marktwaarde ligt. Als er een verschil tussen zit, kan je minder lenen.

  • Overboden: 10.000 euro 
  • Aankoopprijs: 325.000 euro
  • Marktwaarde: 315.000 euro
  • Hypotheek: maximaal 315.000 euro

In dit voorbeeld moet je dus 10.000 euro meer eigen geld inleggen.


De andere kant op geldt het ook. Stel, de taxateur vindt in het taxatierapport dat de woning 10.000 euro meer waard is. Je kan dan 10.000 euro meer lenen. 

Ik ben starter en wil overbieden

Koop je voor het eerst een huis? Dan is het moeilijk om te overbieden. De taxateur kan de marktwaarde lager bepalen dan de prijs die je betaald hebt. Dan moet je alles boven die waarde aan extra eigen geld inleggen. Dat bedrag moet je dan wel gespaard hebben. Bekijk daarom voordat je gaat overbieden goed of je voldoende eigen geld hebt. Dit kan je doen door de maximale hypotheekberekening in te vullen. Of bespreek het met een hypotheekadviseur van Independer.

Ik ben doorstromer en wil overbieden

Koop je een volgend huis? Dan gaat overbieden net iets makkelijker. Dat komt omdat je waarschijnlijk een (flinke) overwaarde hebt. Die overwaarde kan je in je nieuwe huis stoppen. Je mag maximaal 100 % van de marktwaarde lenen. Maar door de overwaarde kan je dit makkelijker realiseren. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.