Hypotheeklast berekenen

Er zijn op het internet veel manieren te vinden waarop je je maandlasten zelf kan berekenen. Als je je bruto jaarinkomen invult, zie je voor welk bedrag je kan kopen. En welke maandlast hier aan vast zit. Maar je kan het ook omdraaien. Je vult in wat je per maand aan hypotheek wil betalen. Dan zie je het bedrag wat je kan lenen. Heb je al een lopend krediet of betaal je alimentatie? Dan moet je dat ook invullen. Deze lasten hebben namelijk ook invloed op hoeveel je kan dragen aan hypotheeklast. 

Bruto hypotheeklasten: bedrag inclusief hypotheekrenteaftrek

Het bruto bedrag is het bedrag dat je daadwerkelijk iedere maand betaalt aan de hypotheekverstrekker. Deze maandlast bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Bij een nieuwe annuÏteiten- of linaire hypotheek heb je recht op hypotheekrenteaftrek. De rente die je iedere maand betaalt, mag je aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit betekent dat het bedrag waarover je belasting moet betalen, lager wordt. Een eigen huis levert dus een belastingvoordeel op. 

Heb je een eigen huis? Dan moet je elk jaar belastingaangifte doen. Je krijgt dan elk jaar een bedrag terug van de Belastingdienst. Je kan er ook voor kiezen om dit bedrag niet jaarlijks terug te krijgen, maar iedere maand. Starters met een relatief laag inkomen kiezen vaak voor deze optie, omdat het wat financiële ruimte geeft. Je regelt dit online bij de Belastingdienst. Dit heet de Voorlopige Teruggaaf. 

Netto hypotheeklasten berekenen

Je netto hypotheeklasten bereken je als volgt. Neem het bedrag dat je iedere maand aan de hypotheekaanbieder betaalt. Trek hier het bedrag af dat je maandelijks van de Belastingdienst terugkrijgt. 

Voorbeeld:

Je betaalt iedere maand € 850 aan je hypotheekaanbieder. Je krijgt maandelijk € 130 terug van de Belastingdienst. Je netto hypotheeklast is dan € 720. Krijg je niet maandelijks, maar jaarlijks een bedrag terug van de Belastingdienst? Deel het bedrag dan door 12. 

Je netto maandlast is natuurlijk hoger dan alleen je netto hypotheeklast. Want je hebt meer uitgaven dan alleen je hypotheek. Denk bijvoorbeeld aan verzekeringen en rekeningen voor gas, water en licht. En bepaalde belastingen zoals de onroerende zaak belasting (OZB). Een voorbeeld van maandlasten die bij een koophuis komen kijken, vind je onderaan deze pagina. 

Hoeveel wil je uitgeven?

Vaak wordt er gekeken naar het bedrag dat er maximaal geleend kan worden voor een hypotheek. Maar het is minstens zo belangrijk om te bedenken hoeveel je elke maand wil uitgeven. Denk aan je levensstandaard. Misschien heb je wel dure hobby’s, ga je vaak op reis, of ga je vaak uit. Dan wil je daar nog wel ruimte voor hebben. 

Maandelijkse kosten koophuis

Koop je voor het eerst een koophuis? Dan komen daar meer maandelijkse kosten bij kijken dan je denkt. Dat noemen we de totale woonlasten. Voor een koophuis heb je bijvoorbeeld een extra verzekering nodig: een opstalverzekering. En het is slim om voor het onderhoud van je huis maandelijks een bedrag opzij te leggen. Dat kan namelijk een grote kostenpost zijn. Vereniging Eigen Huis geeft zelfs aan om hier € 300 per maand voor te sparen. Natuurlijk is dat bedrag afhankelijk van de grootte en het soort huis dat je hebt gekocht. 

Benieuwd welke extra maandelijkse kosten een koophuis met zicht meebrengt? Je kan denken aan:

  • Opstalverzekering
  • Onroerende zaak belasting van de gemeente
  • Erfpacht
  • Onderhoud van je woning 
  • Servicekosten (bij een appartement)

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.