Verhuisregeling

Als je gebruikmaakt van de verhuisregeling, moet je bij dezelfde hypotheekaanbieder blijven. Je neemt de rente en voorwaarden mee en je hoeft niet opnieuw naar de notaris. Helaas is het geen garantie dat je alle voorwaarden mee kunt nemen. De hypotheekaanbieder beoordeelt namelijk opnieuw of je aan alle eisen voldoet. Is bijvoorbeeld je inkomen lager geworden? Dan kan dit problemen geven. En als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebt en verhuist naar een duurder huis dat boven de NHG-grens ligt, dan verlies je de NHG.

Verhuizen met overwaarde

Overwaarde betekent dat de waarde van je huis hoger is dan je hypotheekschuld. Op het moment dat je gaat verhuizen verkoop je je huis dus met winst. Je kunt je hypotheek dan volledig aflossen en je houdt zelfs geld over. Je kunt je nieuwe hypotheek dan bij iedere andere aanbieder afsluiten. 

Sluit je een nieuwe hypotheek af? Dan krijg je wel te maken met de bijleenregeling. Deze regeling is ingevoerd om de hypotheekrenteaftrek te beperken. Je moet de winst die je maakt bij de verkoop van je huis opnieuw investeren in een andere woning. Anders heb je voor dat deel geen recht op hypotheekrenteaftrek.

Verhuizen met restschuld

Je hebt een restschuld als de waarde van je huis bij verkoop lager is dan de hypotheekschuld. Je houdt dan een schuld over. Verhuizen met een restschuld is lastig. Bij sommige hypotheekaanbieders mag je namelijk je huis niet met verlies verkopen. Je moet de restschuld dan eerst op een of andere manier financieren, voordat je je huis mag verkopen. Mag je van je hypotheekaanbieder je huis wel verkopen met restschuld? Dan kan het alsnog lastig zijn om een nieuwe hypotheek te krijgen.

Als je je hypotheek meeneemt, behandelt de hypotheekaanbieder dit ook als een nieuwe hypotheekaanvraag. Je inkomen wordt opnieuw bekeken, net als de waarde van het nieuwe huis. Houd er rekening mee dat je 4 tot 8 weken nodig hebt om een hypotheek definitief af te sluiten. Bekijk ook ons stappenplan voor het afsluiten van een nieuwe hypotheek.

Independer Verhuisservice

Als je gaat verhuizen heb je veel aan je hoofd. Wij begrijpen dat je financiële producten dan niet op de eerste plek staan. Met onze gratis verhuisservice houden wij voor je in de gaten wat je moet regelen en krijg je van ons een seintje als het zo ver is. 

Schrijf me in

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.