Hypotheek bij een nieuwbouwwoning

Als je een hypotheek afsluit, heb je hier altijd een onderpand voor nodig. In de meeste gevallen is het onderpand de woning. Maar als je een nieuwbouwwoning koopt, is het onderpand er nog niet, want de woning moet nog gebouwd worden. Je kunt de hypotheek bij een nieuwbouwwoning daarom pas aanvragen als de koopovereenkomst getekend is. Daarna kun je een offerte aanvragen. Kijk goed naar de geldigheid van de offerte. Het is namelijk niet altijd duidelijk wanneer de bouw gaat beginnen of hoe lang het gaat duren. Zorg dus voor een offerte die lang geldig is.

Bouwdepot bij nieuwbouwwoning

Als je een nieuwbouw woning koopt, bestaat de hypotheek uit de grondprijs en de prijs van de woning. Bij de notaris betaal je meteen al de prijs van de grond. De overige kosten gaan in een bouwdepot waaruit de verschillende termijnen van de bouw van de woning worden betaald. De aannemer stuurt de facturen naar jou, en jij betaalt ze uit je bouwdepot. Hoe snel dit gaat hangt af van hoe snel de aannemer werkt.

Bouwrente aftrekbaar?

Tijdens de bouw krijg je te maken met de term bouwrente. Dit heeft te maken met het moment waarop je het voorlopig koopcontract en de hypotheekakte ondertekent. Kun je nog geen gebruik maken van het bouwdepot, maar maakt de aannemer al wel kosten? Dan kun je kosten vaak niet meteen betalen. Daar vraagt de aannemer een vergoeding voor. Dit heet bouwrente.

Er zijn drie soorten bouwrente. Deze kunnen allemaal op een bepaald moment tijdens de bouw van toepassing zijn.

  1. Als je een huis in aanbouw koopt waarvan de bouw al begonnen is, betaal je vanaf het moment dat de bouw begonnen bouwrente. Vanaf dat moment zijn er namelijk kosten gemaakt door de aannemer. De bouwrente is verwerkt in de aankoopsom van het huis en daarom niet fiscaal aftrekbaar.

  2. In de periode tussen het moment dat je het huis hebt gekocht en het afsluiten van de hypotheek, betaal je bouwrente. Bijvoorbeeld: je tekent een voorlopig koopcontract op 1 februari. Daarna ga je je hypotheek regelen. In dit geval is de hypotheek pas 1 juni rond. Je hebt vanaf 1 februari tot 1 juni dus nog geen bouwdepot. De facturen van de aannemer kunnen hier dus nog niet uit betaald worden. De bouw gaat wel verder en de aannemer rekent rente over zijn gemaakte kosten. Op het moment dat je bouwdepot er is, betaal je de aannemer alle voorgeschoten facturen terug. Deze vorm van bouwrente is wel fiscaal aftrekbaar.

  3. Over de periode vanaf het ondertekenen van de hypotheekakte tot het opleveren van de woning moet je ook rente betalen. Dit is technisch gezien geen bouwrente, want je betaalt al hypotheekrente aan de hypotheekaanbieder. Je krijgt een vergoeding over het bouwdepot. Deze is vaak gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt. Het verschil tussen de rentevergoeding op het saldo van je bouwdepot en de rente die je moet betalen over de opgenomen termijnen, noem je renteverlies tijdens de bouw. Dit renteverlies kun je meefinancieren in de hypotheek. Het renteverlies tijdens de bouw is wel aftrekbaar. Maar de rente die je betaalt over het deel van de hypotheek die je gebruikt om het renteverlies tijdens de bouw te financieren, is dat niet.

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.