Als je je huis wilt verbouwen kun je je bestaande hypotheek daarvoor verhogen. Dit kan bijvoorbeeld via een bouwdepot. Je leent dan extra geld om de verbouwing van te betalen. Maar om je hypotheek te verhogen moet je weer opnieuw naar de notaris. Je moet dan weer opnieuw notariskosten betalen. Als je hebt gekozen voor een verhoogde inschrijving kun je deze extra notariskosten omzeilen.

Marga Lankreijer-Kos, Hypotheekexpert
Bijgewerkt: 09 maart 2021

Zo werkt een verhoogde inschrijving

Bij de notaris laat je bij de aankoop van je woning alle afspraken rondom je hypotheek notarieel vastleggen. Eén daarvan is het hypotheekbedrag. Als je op dat moment kiest voor een verhoogde inschrijving laat je de notaris een hoger bedrag vastleggen. Je krijgt hiermee ruimte om later extra geld te lenen zonder dat je opnieuw naar de notaris moet. Je bespaart hiermee op notariskosten. Dit kan je al gauw veel geld schelen. Notariskosten lopen al snel op tot honderden euro’s. Weet je dus nu al dat je over een tijdje gaat verbouwen? Dan is het slim om voor een verhoogde inschrijving te kiezen. Let op: een verhoogde inschrijving kost wel extra geld. 

Als je het extra bedrag daadwerkelijk gaat lenen, word je weer opnieuw beoordeeld door de hypotheekaanbieder. Je moet namelijk wel voldoende inkomen hebben. Ook kijkt de hypotheekaanbieder naar de waarde van het huis. Om erachter te komen of de verbouwing ervoor zorgt dat je huis in waarde stijgt, wordt je huis opnieuw getaxeerd.

Nadeel van verhoogde inschrijving

Ga je een tweede hypotheek (of een andere lening) bij een andere geldverstrekker afsluiten? Dan kijkt de geldverstrekker naar het bedrag wat in je hypotheekakte staat om te zien hoe hoog je hypotheekschuld is. Heb je een verhoogde inschrijving? Dan is het bedrag wat hier staat hoger dan de originele hypotheekschuld. Ook al gebruik je het extra bedrag voor de verbouwing niet, de geldverstrekker kijkt hier wel naar.

Voorbeeld: Je sluit een hypotheek af voor € 200.000. Hierbij maak je gebruik van verhoogde inschrijving en geef je bij de notaris een bedrag van € 250.000 op. Als je ergens anders een lening afsluit, ziet de andere kredietverstrekker in het hypotheekregister dat de hoogte van jouw hypotheek € 250.000 is en niet € 200.000. Omdat je de extra € 50.000 nooit geleend hebt, hoef je die ook niet terug te betalen. Je kunt de verhoogde inschrijving dus weer verlagen. Helaas betekent dit wel weer extra notariskosten.

Verhoogde inschrijving: verstandige keuze?

Een verhoogde inschrijving kan je dus veel geld besparen als je nu al weet dat je je hypotheek later gaat verhogen. Maar weet je nu al dat je later een tweede hypotheek of lening bij een andere geldverstrekker gaat afsluiten? Dan kun je beter geen verhoogde inschrijving nemen. Denk hier van tevoren dus goed over na.

Bronnen en expertise

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • Nibud

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.

Awards

wua-logo-square.png
shopping-awards.png
bmc.png