Renteopslag

Los je af, en/of wordt je huis meer waard? Dan wordt het gat tussen je lening en de waarde van je huis groter. Dan is het wellicht mogelijk om de risico-opslag op je rente te verlagen. Via deze tool krijg je een indicatie.

Lagere rente door oversluiten

Als je de hypotheekrente kunt verlagen door de risico-opslag te verlagen, moet je dat uiteraard direct regelen bij je geldverstrekker. Een andere manier om je rente te verlagen is door je hypotheek over te sluiten. Dan kun je gebruik maken van de huidige lage rentestanden. Het oversluiten van je hypotheek is een stap waar je je eerst goed in moet verdiepen. Wij hebben een tool ontwikkeld die je op weg helpt.    

WOZ-waarde soms niet voldoende voor hypotheekverstrekker

Voor het verstrekken van een hypotheek wil de hypotheekverstrekker weten wat het huis waard is. Voor sommige geldverstrekkers is een WOZ-beschikking voldoende. De WOZ-waarde moet dan wel veel hoger zijn dan de hypotheek. In de meeste gevallen willen hypotheekverstrekkers een taxatierapport zien.

Hoe kun je de WOZ-waarde vinden?

Er zijn verschillende manieren om de WOZ-waarde van je woning te vinden. 

1. Op de website van WOZ-waardeloket. Hier kun je ook de waarde van andere woningen vinden op basis van het adres. Op een vast moment per week worden de waardes bijgewerkt. Het kan soms even duren alvorens een pand de waarde kan vaststeld en deze online beschikbaar is. 

2. Inloggen op mijnoverheid.nl. Hier kun je alleen de waarde van je eigen woning vinden.

3. Informeren bij de gemeente die de waarde vaststeld. 

Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?

De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) van je woning wordt door de gemeente bepaald. De waarde wordt vervolgens gebruikt om de hoogte van de gemeentelijke belastingen te bepalen. Voorbeelden van gemeentelijke belastingen zijn waterschapslasten en inkomstenbelasting. De waarde wordt vastgesteld op basis van een taxatierapport

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Vereniging Eigen Huis
  • Nibud
  • NHG

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Marga Lankreijer-Kos. Zij is specialist op het gebied van hypotheken en een veelgevraagd expert in de media. Bijvoorbeeld bij BNR Nieuwsradio en Nu.nl.


Awards Independer

Independer heeft verschillende prijzen en awards gewonnen.