Inboedelwaardemeter invullen

Ga je een inboedelverzekering afsluiten? Dan is het slim om eerst de inboedelwaardemeter te gebruiken. Hiermee bereken je de waarde van je inboedel. Ook krijg je een garantie tegen onderverzekering. Ben je voor een te laag bedrag verzekerd? Dan draagt de verzekeraar het risico. Bij het gebruik van de waardemeter moet je de volgende gegevens invullen:

 • Leeftijd: dit bepaalt in welke levensfase je ongeveer zit.
 • Inkomen: er wordt gekeken naar wie de kostwinner is en wat er wordt verdiend.
 • Gezinssamenstelling: als je alleenstaand bent, heb je minder inboedel dan wanneer je samenwoont.
 • Grootte van de woning: hoe groter de woning, hoe meer inboedel.

Je inboedelverzekering zorgt ervoor dat je verzekerd bent bij schade aan de inboedel en persoonlijke spullen in je woning. Dit gaat dus niet alleen om grote meubels, maar ook om sieraden, kunstvoorwerpen en erfstukken. Goed om te weten: kostbare zaken zijn meestal tot een beperkt bedrag verzekerd.

Dekking woonverzekering

Als je een inboedelverzekering afsluit, ben je in ieder geval gedekt tegen schade door: 

 • ​brand 
 • inbraak en gewelddadige beroving 
 • storm (vanaf windkracht 7) en wateroverlast
 • blikseminslag
 • ontploffing 

Als je voor allrisk-dekking gaat, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Bijvoorbeeld wanneer je iets omstoot of kapot laat vallen. Heb je schade met opzet veroorzaakt of komt het door achterstallig onderhoud? Deze schade is vrijwel niet gedekt. 

Wanneer een inboedelverzekering afsluiten?

Het afsluiten van een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel aan te raden. Ga je verhuizen? Dan kun je meteen een inboedelverzekering afsluiten. Bijvoorbeeld als je voor het eerst op jezelf gaat wonen of gaat samenwonen. Heb je al een woonverzekering? Dan moet je de verzekering aanpassen aan je nieuwe woonsituatie. In het geval van samenwonen kun je meestal kiezen welke van de twee inboedelverzekeringen je houdt en welke je stopzet. De meeste inboedelverzekeringen kun je bovendien na de looptijd van een jaar elke dag stopzetten. Wil je een goedkope inboedelverzekering afsluiten? Dan kun je er beter voor kiezen om beide oude inboedelverzekeringen stop te zetten en een nieuwe af te sluiten. Meestal ben je dan voordeliger uit.

Op deze pagina kun je je inboedelverzekering berekenen

Inboedelverzekering afsluiten: 3 tips

Wil je de premie van je inboedelverzekering zo laag mogelijk houden? Dat is mogelijk met deze tips:

 1. ​Sluit meerdere verzekeringen tegelijk af bij dezelfde aanbieder. Hoe meer polissen je bij een verzekeraar afsluit, hoe meer korting je krijgt. Vaak sluit je een inboedelverzekering af in combinatie met een opstalverzekering. Maar je kunt ook tegelijkertijd een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Zoek van tevoren goed uit bij welke aanbieders je pakketkorting krijgt.
 2. Ga voor een hoog eigen risico. Net als bij een zorgverzekering kun je bij een inboedelverzekering je eigen risico verhogen. Zo draagt de inboedelverzekeraar minder schadelasten en houd jij de premie van je woonverzekering laag. In veel gevallen kun je zelf kiezen of je kiest voor een eigen risico of niet. 
 3. Vergelijk inboedelverzekeringen. Om er zeker van te zijn dat je de voordeligste aanbieder kiest die past bij jouw woonsituatie, kun je eerst woonverzekeringen vergelijken. Zo kun je ook gelijk checken wat er precies gedekt is en welke aanvullende verzekeringen er mogelijk zijn. Zoals een allriskdekking of een glasverzekering.