Eigenaarsbelang voor appartementeigenaren

Een appartementeigenaar heeft vaak al een opstalverzekering via de VvE. Zij hoeven dus geen aparte opstalverzekering af te sluiten. Via de VvE is de opstal voor het hele appartementencomplex verzekerd. Maar wat als die dekking voor jouw woning niet voldoende is? Een extra opstalverzekering is duur en zorgt voor lastige situaties bij bijvoorbeeld schade claimen. De VvE kan dit extra verzekeren, maar als jij de enige eigenaar in het complex bent die behoefte heeft aan die ruimere dekking dan doen ze dat waarschijnlijk niet. In dat geval kun je de dit meeverzekeren bij je inboedelverzekering, via de dekking eigenaarsbelang.

Voorbeelden waarin eigenaarsbelang een rol speelt

Er zijn verschillende situaties waarin je misschien een extra dekking voor eigenaarsbelang nodig hebt. Bijvoorbeeld:

  • Je hebt de badkamer flink verbouwd.
  • Je hebt de keuken uitgebreid.
  • Je hebt een dure parketvloer laten leggen.

De standaard opstalverzekering van de VvE biedt vaak onvoldoende dekking voor deze uitbreidingen. Die gaat namelijk meestal uit van de gemiddelde waarde van de badkamers, keukens en vloeren in het appartementencomplex. In dat geval kun je deze uitbreidingen via het eigenaarsbelang meeverzekeren bij je inboedelverzekering.​


Dekking eigenaarsbelang verschilt per inboedelverzekering

Het verschilt per inboedelverzekering in hoeverre eigenaarsbelang is meeverzekerd en voor welk bedrag. Ongeveer de helft van de inboedelverzekeringen biedt een standaarddekking voor eigenaarsbelang. Deze varieert van € 5000,- tot een onbeperkte dekking. Er zijn dus ook veel verzekeringen waar het eigenaarsbelang niet verzekerd is en waar je dat ook niet alsnog kunt meeverzekeren. Bedenk dus goed of je hier gebruik van wilt maken, zodat je daar rekening mee kunt houden bij het afsluiten van een inboedelverzekering.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 
  • VvE

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.