Is een eigen risico verplicht?

Bij sommige inboedelverzekeraars is een eigen risico verplicht. Vaak is dit een klein bedrag van ongeveer 50 euro. Door een klein eigen risico te verplichten, willen verzekeraars voorkomen dat je iedere kleine schade meldt. Het kost verzekeraars namelijk veel tijd en geld om een aanvraag te verwerken. Daarnaast gaan verzekeraars er van uit dat je zuinig op je spullen bent als je een eigen risico moet betalen. 

Welk eigen risico is er bij een inboedelverzekering?

Naast het standaard eigen risico, zoals hierboven beschreven, kun je dus nog een ander eigen risico hebben bij een inboedelverzekering. Zelfs als je ervoor gekozen hebt om geen eigen risico te hebben. Dit kan voorkomen bij:

  • Stormschade

Bij schade die door storm wordt veroorzaakt heb je meestal een hoger eigen risico dan gebruikelijk. Dat eigen risico ligt meestal tussen de 225 en 500 euro.


  • Diefstal of inbraak
Als je in één van de grote steden woont (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag) heb je soms een hoger eigen risico dan gebruikelijk is bij schade als gevolg van diefstal en/of inbraak.

  • Allrisk schades
Als je een allrisk dekking hebt, zijn bijna alle schades verzekerd. Alleen als (de oorzaak van) een schade expliciet in de polisvoorwaarden is uitgesloten, ben je hiervoor niet verzekerd. Schades die onder deze dekking vallen (bijvoorbeeld eigen onhandigheid) hebben meestal een eigen risico van 50 euro of 100 euro.

Bij afsluiten van een inboedelverzekering is het dus goed om hier op te letten. Alle verschillende eigen risico’s vind je terug in onze vergelijking bij 'details'.​

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.