Een kantoor aan huis

Als je een eigen bedrijf hebt, werk je vaak vanuit huis. Dit kan het bijhouden van je administratie zijn, maar bijvoorbeeld ook het monteren van video’s als je bruidsvideograaf bent. Houd je thuis alleen je administratie bij en heb je verder geen zakelijke inboedel? Dan heb je voldoende aan je 'normale' inboedelverzekering. Als je wel zakelijke inboedel hebt, moet je dit doorgeven aan je inboedelverzekeraar. Denk bij een zakelijke inboedel aan bijvoorbeeld een laptop, dure printer of fax. Je moet deze spullen zakelijk hebben aangeschaft. 

Voor je opstalverzekering is het niet van belang. De meeste verzekeraars kunnen een klein bedrag aan zakelijke inboedel standaard meeverzekeren. Als je een hoger bedrag nodig hebt, moet je hier extra voor betalen. 

Waarom doorgeven?

Het is belangrijk dat je dit doorgeeft aan je verzekeraar. Verzekeraars hebben deze informatie namelijk nodig om het risico te berekenen dat ze lopen als ze jou verzekeren. Als je dit niet goed doorgeeft en je hebt schade kan de verzekeraar beslissen dat je de schade zelf moet betalen. Wil je weten welke verzekeraars je zakelijke inboedel kunnen verzekeren? Bel gerust met onze experts op 035-626 55 44.

Een praktijk aan huis

Heb je een praktijk aan huis? Bijvoorbeeld een kapsalon of een pedicure? Dan moet je dit melden bij je verzekeraar. Soms is een standaard inboedelverzekering namelijk niet genoeg om je praktijk goed te verzekeren. 

Wat is belangrijk voor de verzekeraar?

 • Wat voor bedrijf is het?
 • Heb je personeel in dienst?
 • Komen er klanten over de vloer?
 • Heeft de praktijk een eigen ingang?
 • Is er zakelijke inboedel?
 • Is er voorraad aanwezig (bijvoorbeeld haarverf bij een kapsalon)

Je woning verhuren? Inboedelverzekering aanpassen

Je woont in een huis dat eigenlijk te groot is voor jou alleen. Dan kun je besluiten een gedeelte van de woning te verhuren aan een ander. Je maandlasten gaan hiermee omlaag en je krijgt ook nog gezelschap. Vergeet dan niet naar je verzekering te kijken. 

Gedeeltelijk verhuren

Voor je opstalverzekering is het gedeeltelijk verhuren van de woning niet heel belangrijk. Geef het wel altijd door aan je verzekeraar. Je inboedelverzekering verandert wel als je besluit je woning gedeeltelijk te verhuren. Niet elke verzekeraar kan je nog verzekeren. Verzekeraars die dat wel kunnen, stellen vaak een aantal eisen. Verhuur je een gemeubileerde kamer? Dan vallen de meubels onder jouw inboedelverzekering. Verhuur je een lege kamer en neemt de huurder zijn of haar eigen inboedel mee? Dan moet hij of zij ook zelf een inboedelverzekering afsluiten. Je eigen inboedelverzekering geldt dan voor alle kamers behalve voor de verhuurde kamers. Ga je een gedeelte van je woning verhuren? Kijk dan goed naar je inboedelverzekering. Onze experts staan voor je klaar als je nog vragen hebt. Bel gerust met ons op 035-626 55 44. 

Volledig verhuren

Je woning volledig verhuren Stel: je hebt een eigen woning, maar je gaat een half jaar op reis. Je besluit de woning voor de periode dat je in het buitenland zit te verhuren, bijvoorbeeld via Air bnb. Een slim idee: zo vang je de kosten op en voorkom je dat de woning een half jaar leeg staat. De kans op inbraak verklein je hiermee. Geef dit altijd door aan je verzekeraar. Zij moeten namelijk weten dat er iemand anders tijdelijk in de woning woont. De meeste verzekeraars vinden dit geen probleem. Ze stellen wel altijd eisen aan wie er gaat wonen. Is dit één persoon, een stel of een gezin? Dan is er vaak niets aan de hand. Wil je de woning verhuren aan studenten? Dan wordt het wat lastiger. Studenten hebben niet zo’n goede reputatie bij verzekeraars en veel verzekeraars verzekeren geen woning die verhuurd wordt aan studenten. Als je je woning permanent volledig verhuurt, stellen sommige verzekeraar naast de bovenstaande eis ook de eis dat er minimaal één andere verzekering bij hun moet lopen. Bel dus altijd met je verzekeraar als je je woning permanent gaat verhuren. 

Heb je meerdere woningen in je bezit en verhuur je deze? Dan moet je een zakelijke verzekering afsluiten. Je verhuurt je woning namelijk niet meer incidenteel.

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice

Een internetbedrijf vanuit huis

Als je een internetbedrijf hebt, moet je ergens je administratie bij houden. Verkoop je spullen via een website? Dan moet je ook een ruimte hebben waar je deze spullen kunt opslaan. De regels hiervoor zijn hetzelfde als bij een ander kantoor aan je huis. Doe je alleen de administratie en heb je geen zakelijke inboedel? Dan is dit geen probleem voor je inboedelverzekering. Geef het wel altijd door. Als je wel een zakelijke inboedel hebt. Bijvoorbeeld een computer of je verkoopwaar. Dan moet je je inboedelverzekering wel aanpassen. Niet elke verzekeraar kan je verkoopwaar namelijk verzekeren. Je moet dan een zakelijke verzekering afsluiten.

Een zakelijke ruimte verzekeren

Een zakelijke ruimte samen met je woning verzekeren is vaak geen probleem. Omdat je in eerste instantie je woning wil verzekeren met een kleine dekking voor een zakelijke ruimte, kun je hier een particuliere verzekering voor afsluiten. Wil je alleen het kantoor of de praktijk verzekeren? Dan moet je een zakelijke verzekering afsluiten. Je kunt hier geen particuliere inboedelverzekering voor gebruiken. Heb je een winkel bij je woning en wil je deze allebei verzekeren? Dan moet je ook hier een zakelijke verzekering voor afsluiten. Een winkel is namelijk anders dan een praktijk of kantoor.

Zakelijk verzekeren bij Independer

Independer vergelijkt alleen particuliere verzekeringen. Zoek je een zakelijke verzekering? Neem dan altijd contact op met een verzekeraar die deze aanbiedt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: 

 • Centraal Beheer
 • Univé
 • Interpolis
 • Delta Lloyd

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.