Diefstal en je inboedelverzekering

Om met de deur in huis te vallen: diefstal is verzekerd op je inboedelverzekering. Het gaat dan om zowel schade die is aangericht door de inbraak, als het vervangen van de gestolen spullen. Soms wordt er iets gestolen zonder inbraak. Bijvoorbeeld doordat iemand door het raam klimt als dat open staat. Dit heet insluiping en komt meer voor in de zomer dan in de winter. Ook insluiping is meestal verzekerd op je inboedelverzekering. Controleer wel de polisvoorwaarden. Sommige verzekeraars stellen voorwaarden of beperkingen aan diefstal na insluiping.

Wat dekt je inboedelverzekering bij diefstal en inbraak?

Je inboedelverzekering dekt veel schades door inbraak of diefstal. Denk hierbij aan het vergoeden van gestolen apparatuur of het vervangen van sloten, wanneer het slot van je huis is geforceerd. Verzekeraars stellen wel bepaalde eisen en voorwaarden. Zo wil de verzekeraar dat je altijd aangifte bij de politie doet. Dit moet je ook kunnen aantonen als je de schade claimt.

Daarnaast hebben veel verzekeraars een beperking op wat ze uitkeren op mobiele apparatuur, antiek, of andere dure spullen. Heb je hier veel van, overweeg dan een kostbaarhedenverzekering.

Je inboedelverzekering geldt bovendien alleen in je huis. Als je spullen buiten je huis worden gestolen, bijvoorbeeld als iemand je telefoon uit je zakken rolt, is dat niet gedekt. Hiervoor kun je een buitenhuisdekking afsluiten. Een kleine uitzondering is dat soms spullen die uit je auto worden gestolen, wel vergoed zijn. Vaak is de voorwaarde wel dat de auto dan voor je deur moest staan. Controleer de polisvoorwaarden om te zien of je spullen uit je auto vergoed krijgt en welke voorwaarden daar aan zitten. 

De schade aan de auto zelf, bijvoorbeeld een ingeslagen ruitje, is niet gedekt op je inboedelverzekering. Hiervoor kun je een beperkt cascoverzekering voor je auto afsluiten.

Diefstal zonder inbraaksporen

Het kan voorkomen dat er iets gestolen wordt uit je huis, schuur of garage zonder dat er sprake is van inbraaksporen. Dit heet insluiping. Ook hiervoor ben je verzekerd. Ook als je bijvoorbveeld je sloten en sleutels moet vervangen, omdat je sleutels zijn gestolen. Er moet wel aangifte gedaan worden bij de politie om een vergoeding te kunnen ontvangen vanuit je inboedelverzekering. Het kan voorkomen dat je inboedelverzekering minder of niets vergoedt bij insluiping.

Eigen risico bij diefstal

Bij de meeste inboedelverzekeringen betaal je geen eigen risico. Er zijn daarop twee uitzonderingen: stormschade en diefstal. Voor diefstal is dit eigen risico vaak rond de €250,-. Woon je in een grote stad? In grote steden is de kans op inbraak groter. Daarom is het eigen risico mogelijk ook hoger. Verzekeraars zien Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag standaard als de grote steden met het meeste risico.

Tips om inbraak te voorkomen

  • Laat je sleutels niet aan de binnenkant van de deur zitten.
  • Bekijk het inbraakrisico van jouw wijk.
  • Sluit alle ramen en draai de deuren op slot als je even weg bent.
  • Geef je woning een bewoonde indruk.
  • Zet je containers of ladder weg of vast.
  • Registreer je kostbare spullen op stopheling.nl. Handig voor de opsporing van je dierbare spullen.
  • Zorg dat waardevolle spullen zoveel mogelijk uit het zicht liggen.
  • Investeer in automatische verlichting om het huis te verlichten als je niet thuis bent.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Rijksoverheid 
  • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.