Wat is een glasverzekering?

Met een glasverzekering verzeker je het glas in de woning dat licht moet doorlaten. In de praktijk zijn dat dus je ramen. Heb je geen glasverzekering en schiet iemand bijvoorbeeld een bal door de ruit? Dan draai je zelf voor de kosten op. 

Een glasverzekering sluit je af voor eventuele schade aan de ramen van je woning. Het glas moet wel bedoeld zijn om licht door te laten. Spiegels en een aquarium vallen hier dus bijvoorbeeld niet onder. 

Wel of geen glasverzekering?

Je kunt een glasverzekering afsluiten op verschillende manieren. Via een aanvullende dekking op de opstalverzekering, via een aanvullende dekking op de inboedelverzekering of door een aparte glasverzekering af te sluiten.

Koopwoning

Wanneer je eigenaar van een woning bent, is een aparte glasverzekering afsluiten verstandig. Vooral wanneer je woning duurder glaswerk heeft, zoals glas-in-lood, maatwerk of geslepen glas. Als je een aparte glasverzekering afsluit, kijk dan of het bij dezelfde verzekeraar kan als je inboedel- of opstalverzekering. Dat zorgt namelijk voor een snellere afhandeling bij schade en kan je daarnaast ook nog korting op je premie opleveren. 

Huurwoning

Voor huurders geldt in de meeste gevallen hetzelfde. In het huurcontract vind je terug of de eigenaar al een glasverzekering heeft afgesloten of dat je dat zelf moet doen. Mocht het glas niet verzekerd zijn van je huurwoning, dan kun je dit ook als extra dekking bij je inboedelverzekering afsluiten.

Dekking voor glasschade van 5 grote verzekeraars 

Goed om te weten: bij een aantal verzekeraars is glasdekking bij een huurwoning niet mogelijk. Bijvoorbeeld bij ABN AMRO en Lemonade. 

Opstalverzekering Inboedelverzekering
Aegon (Basis) Optioneel, met de aanvullende dekking ‘Glas’. Optioneel, met de aanvullende dekking ‘Glas’. Bij huurders-/eigenaarsbelang
Aegon (Allrisk) Standaard meeverzekerd Standaard bij huurders-/eigenaarsbelang
Allianz Direct Standaard meeverzekerd Optioneel
Centraal beheer Standaard meeverzekerd Standaard bij huur, appartement of VvE
FBTO Optioneel, met de module ‘Glas’ Optioneel bij een huurwoning
Interpolis Standaard meeverzekerd Standaard bij huur, appartement of VvE

Dekking glasverzekering

De glasverzekering heeft een vrij uitgebreide dekking. De verzekering dekt schade aan glas doordat het breekt. De schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door storm of noodweer. Maar ook als er een voetbal door de ramen vliegt, ontvang je een vergoeding voor de schade. 

De volgende soorten glas zijn met een glasverzekering meestal verzekerd:

 • ​ruiten; 
 • glazen douchecabine; 
 • glazen deuren; 
 • een lichtkoepel in het plafond; 
 • glazen dakplaten en dakramen

Ook het lek raken van isolerend glas is meestal verzekerd. Maak vaak alleen als dit gebeurt binnen tien jaar na de fabricagedatum. 

Hoewel de verzekering veel schades dekt, zijn er ook een aantal uitzonderingen, namelijk schade die is ontstaan door: 

 • achterstallig onderhoud;
 • opzet;
 • roekeloosheid;
 • een verbouwing;
 • brand;
 • inbraak;
 • een ontploffing.

Voor deze laatste 3 (brand, inbraak en ontploffing) geldt dat niet de glasverzekering, maar de opstalverzekering de schade uitkeert. 

Wat moet je doen bij glasschade?

Heb je een barst of scheur in je ruit? De afhandeling verloopt volgens de volgende stappen:

 • ​Meld de schade bij je verzekeraar. Vaak kan dit online, maar je kunt ook altijd even bellen.
 • Vul een schadeformulier in en stuur dit naar je verzekeraar.
 • De verzekeraar stuurt je door naar een glashersteller. Ga naar het schadeherstelbedrijf waarmee je verzekeraar een contract heeft. Anders wordt de schade namelijk niet (volledig) gedekt.
 • De betaling wordt afgehandeld door je verzekeraar. ​

Tip: Is er spoed bij de reparatie? Voor spoedsituaties hebben verzekeraars vaak een apart telefoonnummer. Dit kun je bellen als je door schade bijvoorbeeld niet meer veilig woont. ​

Glasschade bij verbouwing

Ga je verbouwen? Let dan goed op de dekking van je woonverzekering. En check vooral ook de dekking voor glasschade. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker tijdens een verbouwing kan er wel eens iets mis gaan. De meeste verzekeraars sluiten om die reden een verbouwing uit. Overleg daarom van te voren met je verzekeraar wat je het beste kunt doen. De meeste verzekeraars sluiten om die reden een verbouwing uit.

Heb je een nieuwe woning gekocht die nog leeg staat? Ook dan is het lastig om je woning goed te verzekeren voor glasschade. Sommige verzekeraars sluiten glasbreuk namelijk uit als je huis langer dan een paar maanden leeg staat. 

Heb je glasschade veroorzaakt bij een ander?

Schade die jij of je gezinsleden bij een ander veroorzaken, kun je claimen op de aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt dus voor je hele gezin. Dus ook als je kind per ongeluk een bal door de ruit van de buurman gooit. Zelfs als je huisdier iets van een ander kapot maakt, wordt de schade gedekt. Je aansprakelijkheidsverzekering dekt bovendien ook schade die je aanricht in het buitenland.

Eigen risico bij glasschade

De meeste verzekeraars rekenen bij glasschade geen eigen risico, maar een enkele verzekeraar doet dit wel. Laat je de schade herstellen door een schadebedrijf waar je verzekeraar mee samen werkt? Dan hoef je dit eigen risico niet te betalen. Maar let op: is de schade veroorzaakt door storm? dan betaal je wel een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Dit kan 200 of 250 euro zijn. 

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vind je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice