Wat is een kostbaarhedenverzekering?

Als je veel kostbare spullen in huis hebt, is het slim om deze goed te verzekeren. Met kostbare spullen worden sieraden, antiek, kunst, dure audioapparatuur, computers en muziekinstrumenten bedoeld. Een deel van de kosten van deze kostbare spullen dek je met je inboedelverzekering. Vaak is dit bedrag beperkt. Is de dekking niet voldoende? In dat geval kun je kiezen voor een kostbaarhedenverzekering als aanvullende inboedelverzekering. Met een kostbaarhedenverzekering ben je verzekerd tegen diefstal, vernietiging, beschadiging en verlies.

Dit dekt de kostbaarhedenverzekering niet

De schade aan je dure spullen is dus voor een groter deel gedekt als je een aanvullende inboedelverzekering afsluit. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, namelijk:

  • ​Deuken of krassen die zijn ontstaan door gewoon gebruik 
  • Schade door slijtage
  • Schade bij reiniging door een niet-deskundige
  • Schade door een overstroming, aardbeving of oorlogsgeweld 

Losse kostbaarhedenverzekering

Je kunt ook een kostbaarhedenverzekering zonder inboedelverzekering afsluiten. Deze losse verzekering is uitgebreider. Ook ben je met deze kostbaarhedenverzekering buitenshuis verzekerd. Dit is handig wanneer je bijvoorbeeld vaak je laptop, cameraspullen of muziekinstrument buiten de deur nodig hebt. Wel geldt er met deze verzekering voor je kostbare spullen een maximumbedrag als dekking. Ook mag er geen sprake zijn van schade door eigen schuld.

Kostbaarhedenverzekering vergelijken

Wil je zeker weten dat je een kostbaarhedenverzekering nodig hebt? Dan moet je in de eerste plaats weten hoeveel je kostbare spullen precies waard zijn. Een verzekering zal je spullen taxeren aan de hand van aankoopfacturen. Maar je kunt zelf ook een taxateur inhuren. Bewaar het taxatierapport goed.

Vervolgens check je tot welk bedrag je inboedelverzekering je kostbaarheden dekt. Is dit niet voldoende? Dan is een aanvullende verzekering of een losse kostbaarhedenverzekering nodig. Vergelijk verschillende kostbaarhedenverzekeringen om te zien welke verzekering het best aansluit bij jouw situatie. Bovendien zie je meteen welke kostbaarhedenverzekering premie voor jou het  beste uitpakt.

Via Independer kun je kostbaarhedenverzekeringen vergelijken