Waarde inboedel

Om je spullen goed te kunnen verzekeren, moet je eerst weten wat ze waard zijn. De inboedelwaardemeter helpt je om een inschatting te maken. Denk bij de inventarisatie van de waarde van je inboedel niet alleen aan de 'grote' spullen, zoals je meubels, geluidsapparatuur en je laptop. Ook kleinere spullen kunnen veel waard zijn. Zoals bijvoorbeeld sieraden, erfstukken of kunstobjecten. 

Zo werkt een inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter is gebaseerd op een onderzoek wat ieder jaar wordt gedaan naar de inboedels van vele huishoudens in Nederland. Hieruit blijkt dat de waarde van inboedels makkelijk bepaald kan worden aan de hand van slechts een paar gegevens. Dit onderzoek wordt ieder jaar herhaald en als het nodig is wordt de waardemeter daar op aangepast. De gegevens die de inboedelwaarde bepalen zijn:

 • Leeftijd
 • Inkomen
 • Gezinssamenstelling
 • Grootte van de woning

In sommige gevallen werkt een waardemeter niet. Dat gebeurt vooral bij erg grote huizen of hoge inkomens. In die gevallen moet je alsnog zelf inschatten wat de waarde is van je inboedel.​

Goed om te weten dat je met het invullen van een inboedelwaardemeter altijd garantie tegen onderverzekering krijgt. Je bent dan nooit voor een te laag bedrag verzekerd. En mocht dat wel zo zijn, dan is het risico voor de verzekeraar.


Dit moet je weten over de inboedelwaardemeter

Keuze uit vier opties 

Op de inboedelwaardemeter wordt gevraagd naar het netto-inkomen van de hoofdkostwinner. Dat is best een persoonlijke vraag. Maar je kunt je voorstellen dat de hoogte van je inkomen wel relevant is bij het bepalen van de inboedelwaarde. Gelukkig hoef je het niet precies in te vullen, maar kun je kiezen van vier stappen:

 • ​Tot € 1000,-
 • € 1000,- t/m € 2000,-
 • € 2000,- t/m € 3000,-
 • € 3000,- t/m € 4850,-​

Netto-inkomen is inkomen dat je daadwerkelijk ontvangt

Het netto inkomen is het inkomen dat je daadwerkelijk ontvangt. Dus nadat de belasting er af is. Ook gaat het alleen om het inkomen van de hoofdkostwinner. Dat is degene die binnen het gezin het meeste verdient. Denk dus aan je salaris, maar ook een uitkering of pensioen en inkomsten uit een bedrijf. Verdient de hoofdkostwinner meer dan € 4850,-? Dan kun je de inboedelwaardemeter niet gebruiken en moet je zelf de waarde van je inboedel bepalen. Bijvoorbeeld het de hulp van een inventarislijst.

Wat zijn bijzondere bezittingen?

Je moet op een inboedelwaardemeter ook invullen of je meer dan €15.000,- aan bijzondere bezittingen hebt. Maar wat zijn bijzondere bezittingen precies? Dat zul je je wellicht afvragen bij het invullen van de inboedelwaardemeter. Bijzondere bezittingen zijn:
 • ​verzamelingen 
 • antieke spullen 
 • muziekinstrumenten
 • kunst 

Meer dan €15.000 aan bijzondere bezittingen?

Heb je meer dan € 15.000,- aan dit soort spullen in huis? Dan kun je dat soms bijverzekeren. Als je veel kostbaarheden in huis hebt moet je vaak ook aan bepaalde beveiligingseisen voldoen.

Bij het invullen van de inboedelwaardemeter moet je invullen hoe de samenstelling van jouw huishouden is. De gezinssamenstelling dus. Je kunt je wel indenken dat een alleenstaande minder aan inboedel heeft dan een gezin met kinderen. Vroeger had je vier keuzes. Tegenwoordig heb je er nog maar twee. Namelijk of je alleenstaand bent of getrouwd/samenwonend. Of je wel of geen kinderen hebt maakt tegenwoordig niet meer uit.

Inboedelwaardemeter gaat uit van €12.000,-

De inboedelwaardemeter gaat uit van audio- en computerapparatuur van € 12.000,-. Tot dat bedrag ben je dus verzekerd via de inboedelverzekering als je de waardemeter hebt gebruikt. Is je apparatuur meer waard dan € 12.000,-? Dan moet je dat bijverzekeren. Je geeft ook op de inboedelwaardemeter al aan dat je meer in huis hebt dan € 12.000,-. 

Het is verstandig om te bekijken tot welk bedrag je verzekerd bent voor audio- en computerapparatuur. Er zijn verzekeraars die lagere bedragen verzekeren. Vooral bij diefstal en als je in de grote stad woont.

Wat valt onder audio en/of computerapparatuur?

Twijfel je of iets onder audio en/of computerapparatuur valt? Kijk in het lijstje hieronder:

 • ​Beeld- en geluidsapparatuur.
 • Computerapparatuur en bijbehorende zaken zoals servers, printers, cd-/dvd-branders, scanner en software.
 • Ook tablets, notebooks en bijbehorende accessoires.
 • Spelcomputers inclusief de spellen en software.
 • Cd's, dvd's, USB-sticks, geheugenkaarten, harddisks en andere informatiedragers.
 • Mobiele telefoons en smartphones inclusief een eventuele prepaid-kaart.  ​

Sommige spullen vallen onder huurdersbelang

De laatste vraag op de inboedelwaardemeter gaat over het huurdersbelang. Huurdersbelang is het belang wat je als huurder zelf hebt in het huis. De meeste van jouw spullen vallen onder de gewone dekking van de inboedelverzekering. Maar het kan natuurlijk dat jij de badkamer of de keuken verbouwt. Omdat die dingen niet verhuisbaar zijn valt het niet altijd onder de standaarddekking een inboedelverzekering. Je kunt het wel meeverzekeren bij de inboedelverzekering onder de rubriek huurdersbelang. Tot € 6000,- valt het meestal onder de dekking van de inboedelverzekering als je een inboedelwaardemeter gebruikt.

Leeftijd zegt iets over waarde inboedel

De leeftijd van de hoofdkostwinner bepaalt natuurlijk in welke fase van je leven je zit en dat zegt dus iets over de waarde van je inboedel. Je moet op de inboedelwaardemeter de leeftijd van de hoofdkostwinner invullen. De hoofdkostwinner is degene die het meeste verdient. Je kunt hierbij kiezen uit vier mogelijkheden:
 • ​35 jaar en jonger; 
 • 36 t/m 50 jaar; 
 • 51 t/m 70 jaar;
 • 71 jaar en ouder. 

Inboedelwaardemeter gaat uit van bedrag tot €6.000,-

Bij een inboedelwaardemeter wordt uitgegaan van een bedrag aan sieraden tot €6.000,-. Tot dat bedrag ben je dus verzekerd via de inboedelverzekering als je de waardemeter hebt gebruikt. Heb je meer aan sieraden in huis dan deze € 6.000,-? Dan geef je dat aan op de inboedelwaardemeter. Meestal kun je dit dan extra verzekeren. Let overigens goed op bij de dekking voor sieraden, ook al gebruik je een inboedelwaardemeter. Er zijn verzekeraars die lagere bedragen verzekeren. Vooral bij diefstal en als je in de grote stad woont.

De oppervlakte van je woning is van toepassing bij het berekenen van de waarde van je inboedel. De verzekeraar gebruikt deze informatie om een inschatting te kunnen maken van de waarde van de spullen in je woning. Lees meer over oppervlakte woning en de inboedelwaardemeter.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

 • Rijksoverheid 
 • Verbond van Verzekeraars 
 • Milieucentraal

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.

   

Nog ergens hulp bij nodig?

Je vindt je antwoord op de klantenservice pagina. We staan voor je klaar.

Klantenservice