Waarde inboedel

Om je spullen goed te kunnen verzekeren, moet je eerst weten wat ze waard zijn. De inboedelwaardemeter helpt je om een inschatting te maken. Denk bij de inventarisatie van de waarde van je inboedel niet alleen aan de 'grote' spullen, zoals je meubels, geluidsapparatuur en je laptop. Ook kleinere spullen kunnen veel waard zijn. Zoals bijvoorbeeld sieraden, erfstukken of kunstobjecten. 

Zo werkt een inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter is gebaseerd op een onderzoek wat ieder jaar wordt gedaan naar de inboedels van vele huishoudens in Nederland. Hieruit blijkt dat de waarde van inboedels makkelijk bepaald kan worden aan de hand van slechts een paar gegevens. Dit onderzoek wordt ieder jaar herhaald en als het nodig is wordt de waardemeter daar op aangepast. De gegevens die de inboedelwaarde bepalen zijn:

  • Leeftijd
  • Inkomen
  • Gezinssamenstelling
  • Grootte van de woning

In sommige gevallen werkt een waardemeter niet. Dat gebeurt vooral bij erg grote huizen of hoge inkomens. In die gevallen moet je alsnog zelf inschatten wat de waarde is van je inboedel.​

Goed om te weten dat je met het invullen van een inboedelwaardemeter altijd garantie tegen onderverzekering krijgt. Je bent dan nooit voor een te laag bedrag verzekerd. En mocht dat wel zo zijn, dan is het risico voor de verzekeraar.


Veelgestelde vragen over de inboedelwaardemeter

Waarom moet ik mijn leeftijd invullen?

De leeftijd bepaalt in welke fase van je leven je zit en zegt dus iets over de waarde van je inboedel. Bij het invullen van de inboedelwaardemeter kun je aangeven wat de leeftijd is van de kostwinner. Degene die dus het meeste verdient. Lees meer over leeftijd en de inboedelwaardemeter.

Hoe verzeker ik mijn waardevolle audio en computerapparatuur?

Heb je audio en computerapparatuur die veel waard is? Je kunt bij de inboedelwaardemeter de waarde doorgeven. Lees meer over audio en computer en de inboedelwaardemeter.

Waarom moet ik mijn gezinssamenstelling invullen?

Je gezinssamenstelling heeft invloed op de waarde van je inboedel. In de inboedelwaardemeter worden daar ook verschillende vragen over gesteld. Lees meer over gezinssamenstelling en de inboedelwaardemeter.

Hoe verzeker ik mijn waardevolle sieraden?

Heb je waardevolle sieraden in huis liggen? Dit kun je bij het invullen van de inboedelwaardemeter aangeven. Lees meer over sieraden en de inboedelwaardemeter.

Waarom moet ik mijn inkomen invullen?

Bij het invullen van de inboedelwaardemeter worden ook vragen gesteld over het inkomen. Wie is de kostwinner en wat is het inkomen? De verzekeraar gebruikt dit als een van de factoren om een inschatting te kunnen maken van de waarde van je inboedel. Lees meer over inkomen en de inboedelwaardemeter.

Hoe verzeker ik bijzondere bezittingen?

Heb je bijzondere bezittingen? Zoals opgezette dieren of een verzameling gitaren? Bij het invullen van de inboedelwaardemeter, kun je dit aangeven. Lees meer over bijzondere bezittingen en de inboedelwaardemeter.

Waarom moet ik de oppervlakte van mijn woning opgeven?

De oppervlakte van je woning is van toepassing bij het berekenen van de waarde van je inboedel. De verzekeraar gebruikt deze informatie om een inschatting te kunnen maken van de waarde van de spullen in je woning. Lees meer over oppervlakte woning en de inboedelwaardemeter.

Wat betekent ‘huurdersbelang’ en wat moet ik hier invullen?

 Woon je in een huurhuis, maar heb je wel zelf de badkamer of keuken vervangen? Dan kun je dat bij je inboedelverzekering aangeven onder huurdersbelang. Lees meer over huurdersbelang en de inboedelwaardemeter.

Nog ergens hulp bij nodig?

035 626 55 44

vandaag tot 18:00 uur