Waar worden de kosten van een inboedelverzekering op gebaseerd?

De hoogte van de premie van je inboedelverzekering wordt door verschillende factoren bepaald, zoals je woonplaats, de dekking en de waarde van je inboedel. Je vindt hier de belangrijkste factoren op een rijtje.

Type dekking

Hoe meer risico je afdekt, hoe hoger de premie wordt. Voor een inboedelverzekering heb je een Basisdekking en een All Risk dekking. De Basisdekking vergoedt onder andere brandschade, diefstal en inbraak. De All Risk dekking is de meeste uitgebreide dekking en dekt ook schades die door je eigen schuld zijn ontstaan. Voor een All risk dekking betaal je dus ook meer premie.

Waarde inboedel

Als de waarde van je inboedel hoog is, wordt de premie van je inboedelverzekering ook hoger. De verzekerde waarde van je inboedel is vaak lastig te bepalen. Onze inboedelwaardemeter helpt je hierbij. Als je deze invult, wordt er een schatting gemaakt van de waarde van jouw inboedel.

Materiaal huis

Het materiaal van je woning is ook belangrijk bij het bepalen van je premie. Als je een houten huis hebt, is de kans op schade bij brand veel groter, dan als je huis van steen is. Hoe steviger het materiaal, hoe lager de premie.

Woonplaats

Waar je woont heeft ook invloed op je premie. Als je in de stad woont is de kans op inbraak groter, dan op het platteland. In de steden betalen mensen dus ook meer premie dan in kleine dorpjes op het platteland.

Inbraakbeveiliging

Als je woning goed beveiligd is tegen inbraak, kun je korting krijgen op de premie. Om voor korting in aanmerking te komen, heb je een BORG certificaat nodig of het politiekeurmerk ‘veilig wonen’.

Eigen risico

Bij een inboedelverzekering heb je vaak te maken met een eigen risico. Op het moment dat je schade hebt, betaal je eerst je eigen risico. Het bedrag dat daarna nog over is, krijg je vergoed. Dus stel je hebt schade van 150 euro en je eigen risico is 50 euro, dan blijft er nog 100 euro over. Deze 100 euro krijg je in dit geval vergoed van de verzekering. Hoe hoger je eigen risico is, hoe lager de premie.

Premie betalen

Vaak krijg je korting als je de premie vooraf in één keer betaalt. Als je per maand betaalt, geldt gewoon het vastgestelde maandbedrag.

Bronnen en expertise

Bronnen

Bij het samenstellen van deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:​

  • Verbond van Verzekeraars 
  • Polisvoorwaarden van verzekeraars

Informatie gecontroleerd door expert

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door Suzan Samson. Zij is specialist op het gebied van woonverzekeringen en een veelgevraagd expert in de media, bijvoorbeeld op de radio bij BNR, RTV NH en Radio 1.

Awards Independer

De woonverzekering vergelijker van Independer heeft al verschillende prijzen en awards gewonnen, waaronder de WUA Award en Shopping Award in 2021.